Вакцина је спас за грађане, али и исцрпљене здравствене раднике
06/04/2021

Вакцина је спас за грађане, али и исцрпљене здравствене раднике

7. април Светски дан здравља и ове године  обележавамо  у посебним околностима у време пандемије корона вируса, због чега је акценат и ове године на очувању јавног здравља, односно очувању здравља наших суграђана, истакла је након обиласка вакциналног пункта у Градском културном центру Ужице градоначелница Ужица др Јелена Раковић Радивојевић.

“На овај начин желимо да дамо подршку нашим здравственим радницима, али и да позовемо све грађане Ужица да се вакцинишу и тако дају свој допринос. У овом тренутку вакцинисано је 28% одрасле популације у нашем граду, што није довољно за стицање колективног имунитета. Како би могли да се вратимо нормалним условима живота потребан је проценат од 60% вакцинисаних. Не смемо дозволити да у болници нема довољно места, нити да нема ко да нас лечи. Дошли смо у такву ситуацију да су здравствени радници исцрпљени и дају све од себе да помогну сваком ко им се обрати”, поручила је градоначелница.

По њеним речима управо здравственим радницима дугујемо огромну захвалност на свим напорима које улажу у спашавање живота више од годину дана.

“Тешко да ћемо моћи да им се одужимо, али желимо да им се на неки начин захвалимо и пружимо руку солидарности за све што они раде за нас. У договору са менаџментом Здравственог центра Ужице и Дечијим одмаралиштем Ужице омогућићемо да почетком маја здравствени радници из такозване црвене зоне оду на рекреативни одмор у одмаралиште Голија на Златибору, а у току и крајем лета искористићемо у ту сврху и капацитете одмаралишта у Бечићима.”

По речима Владана Цупарића директора установе Дечије одмаралиште Златибор, за здравствене раднике биће обезбеђен одмор у трајању од 5 до 7 дана.

“План је да кренемо од маја месеца, а све у складу са епидемиолошком ситуацијом и списком који ће доставити менаџмент Опште болнице и Здравственог центра Ужице“, рекао је Цупарић уз позив суграђанима да се вакцинишу и тако допринесу да се што пре вратимо нормалном животу.

Закључно са 5. априлом на територији града Ужица обе дозе вакцине примило је око 15 хиљада грађана, саопштила је др Катарина Ристовић из Завода за јавно здравље Ужице.

“Вакцинација се одвија регуларним током, данас смо добили нове дозе Синофарм вакцине кинеског произвођача, 6 хиљада доза за редовну вакцинацију грађана који су се пријавили преко портала е-управе за прву дозу. 3600 доза стигло је за вакцинацију особа које се нису пријавиле на овај начин, јер од данас постоји могућност да особе дођу на вакцинални пункт без претходне пријаве.”

Без претходне пријаве моћи ће да се вакцинишу и мештани ужичких села, где ће такође бити постављени пунктови, најавио је Зоран Милитаров начелник Градске управе за инспекцијске послове и комуналну полицију.

“Највеће интересовање је на подручју Кремана, Мокре Горе и Биоске, али постоји интересовање и у другим месним заједницама. Акценат је да се дође до оних којима је тешко да дођу да се вакцинишу на главним вакциналним пунтовима. Ту ће се укључити и друге службе, Ватрогасно спасилачке јединице, Јединице цивилне заштите, Црвени крст, који је неприкосновен у тим активностима, па очекујемо да ћемо сходно договору са Заводом и Домом здравља врло брзо почети.”

Грађани на сеоском подручју ће о терминима вакцинације бити обавештени лично или телефоном, а нарочито ће се водити рачуна о полупокретним или непокретним људима који ће бити вакцинисани на терену.