Узор како у Србији треба деловати
23/05/2017

Узор како у Србији треба деловати

У недељу 21.05.2017. Ужице су посетили Емир Кустурица и академик проф. др Бранислав Митровић. У разговору са руководством Града дискутовало се о наредним корацима везаним за ревитализацију локалитета ужичког Старог града. Након састанка у кабинету градоначелника гости су обишли локалитет ужичке тврђаве.

Градоначелник Ужица Тихомир Петковић изјавио је ”да је ова генерација Ужичана срећна што је наш суграђанин и један истински геније Емир Кустурица прихватио да оплемени и реализује идеју да Стари град буде најзначајнији туристички производ Ужица”.

Петковић је истакао и да не сумња у успех јер поред Кустурице и академика Митровића присутан је и трећи најбитнији фактор у лику Николе Селаковића који пуним капацитетом помаже реализацију ове идеје.

Емир Кустурица, коме је ово трећи пут у последње време да долази на Стари град, нагласио је да је ово једна од акција које су могуће у Србији.
”Уз креацију академика Митровића направићемо нешто што ће Ужице отворити у струку, али ће га отворити и у сваком другом погледу. Ово овде не може бити бољи узор како у Србији треба деловати. Уз реконструкцију нечега што је историјско огледало овога краја до онога што оно у туристичком смислу може да значи, истином да Ужице има прву хидроцентралу у Европи после Нијагаре, 7 км дуг пут старом пругом до топлих извора и римских чуда. Ово је неопходан потез да би Ужице поправило свој карактер”.
Коментаришући своју улогу у целом пројекту он је рекао да је његов задатак био да доведе професора Митровића али и да ”помогнем колико год могу и својим утицајем ако га још увек имам у Републици Србији да дође до тога да се ово реконструише и да се сећамо наших владара и да идемо чак до Алтомановића”.

На питање како оживети ”ужички каменград” Кустурица помиње више решења али наглашава да је потребно направити комплетан архитектонски и грађевински захват и да ”тврђава треба да постане један историјски предмет интересовања, а да се пропратним појавама утопи у туристичку и културолошку идеју што и јесте замисао градоначелника Петковића”.

Академик Бранислав Митровић је навео да је први пут на самој локацији и да је позитивно изненађен са неколико невероватно лепих пунктова које по њему имају изузетан потенцијал.
”Овако експонирана локација, као репер и заштитни знак једног града, заслужује нови дах, нови корак и нови инпут за развој самог Ужица”.
Приступ самој тврђави, који се често наводи као највећи изазов, академик Митровић сматра да треба уредити на веома пажљив начин не угрожавајући постојеће. Он је истакао да дели ентузијазам осталих учесника у овом пројекту напоменувши да му је част што ће бити у прилици да да свој допринос.

Договорени су даљи кораци у реализацији ове идеје уз напомену да радови на првој фази конзервације тврђаве крећу већ овог лета од стране Завода за заштиту споменика културе.