Ужичко издаваштво представљено на Међународном сајму књига
25/10/2023

Ужичко издаваштво представљено на Међународном сајму књига

На 66. Међународном сајму књига у Београду ужичко издаваштво представља се на обједињеном штанду са 37 издавача и 92 наслова. Промоцији издања у сали “Иво Андрић” присуствовао је и Ратко Трмчић члан Градског већа, који је поздравио излагаче и присутне и пожелео им да уживају у празнику књиге.

“Град Ужице већ 32 године учествује на овој најстаријој и најважнијој књижевној манифестацији у југоисточној Европи. Негујемо културу читања и увек дајемо подршку одржавању овако значајне манифестације. Овог пута наш град на обједињеном штанду, где су и општине из наше околине, представља 15 издавача са 29 књига. Овде данас промовишемо нова издања која су својим објављивањем пробудила пажњу ужичких читалаца”, нагласио је Трмчић.

Говорећи о делима која су заслужено пред публиком Међународног сајма књига, Трмчић је истакао да су та издања допринос ужичког краја савременом издаваштву и неговању културе читања, коју посебно не смемо заборавити у време брзих технологија.

“Међу њима су аутобиографско дело археолога Марка Поповића, заслужног за обнову ужичког Старог града, насловљено “Хроника ејдне ужичке породице”.Ту су и “Разговори са Гојком Тешићем” које је приредио Зоран јеремић. О нашем познатом фудбалском клубу дуге традиције сведочи књига “Први век Слободе” аутора Немање Нешића. Поводом значајног јубилеја стогодишњице постојања ужичког Добровољног ватрогасног друштва, објављена је монографија “Век против ватре”. Пред вама су и књиге “Сјеница од 1252. фо 2022”, затим “Биографски лексикон Златибора” неуморног писца Милисава Ђенића са живописима 448 заменитих Златибораца, такође и лепа прича о некадашњем животу у нашим селима “Сећања из детињства и ране младости” Миливоја Смиљанића у издању музеја “Старо село” као књига “Мисија доброте” којом је обележен век постојања Кола срспких сестара Ужице”.

Према Трмчићевим речима, свако књижевно дело било да је класично или електронско увек ће наћи пут до читаоца .

“Верујем да ће трајати и брзим технологијама одолети, јер какво год да је време, књига у њму има своје место, свеједно у којој форми је публикована. А она у класичном облику, каквој смо ми старији верни од детињства, не захтева ни батерије ни каблове, може се читати и тамо где нема струје”.

Међународни сајам књига на коме се ужичко издаваштво представља у Хали 4. сваке године угости најзначајније домаће и бројне иностране писце и издаваче, који представљају своја стара издања и актуелну продукцију. За посетиоце је отворен до 29. отобра.