Ужички студенти о значају вакцинације акцијом "Питам да чујем"
11/05/2021

Ужички студенти о значају вакцинације акцијом “Питам да чујем”

Студенти Педагошког факултета Ужице и Академије струковних студија Западна Србија, уз подршку волонтера Канцеларије за младе и Града Ужица су на Градском тргу организовали акцију под називом “Питам да чујем”. Акција је део кампање, која има за циљ да младе информише о значају очувања јавног здравља и вакцинације против Ковида 19.

Студенти и волонтери су у претходном периоду реализовали анкету на нашим високошколским установама, након чега су добили и одговоре на питања која су младима непознаница. Оно што је њих највише занимало је шта вакцине против ковида садрже, да ли изазивају стерилитет, да ли су довољно испитане… Одговоре засноване на подацима званичних светских и наших здравствених установа штампали су на брошурама које ће у наредних пар дана делити својим колегама и вршњацима.

Међу студентима који су на овај начин добили више информација и одлучили се на вакцинацију је и Дејана Стевановић студент Педагошког факултета Ужице.

“Одлучила сам се за вакцину јер сматрам да је веома битно да стекнемо колективни имунитет коме сви тежимо и да се на тај начин вратимо нормалном животу који смо имали пре короне, јер ћемо на тај начин моћи слободније да се крећемо и да се ослободимо маски. Надамо се да ће и ова акција допринети да се што више младих одлучи за вакцинацију”.

Још већем броју вакцинисаних нада се и градоначелница Ужица др Јелена Раковић Радивојевић.

“Заједнички циљ нам је да постигнемо колективни имунитет и да у нашем граду имамо вакцинисаних од 60% до 80%. По подацима који смо добили од Канцеларије за Е-управу, Град Ужице заједно са Београдом и Нишом имамо највећи број вакцинисаних, тј 45% популације у нашем граду је вакцинисано.Овом приликом би истакла да сам поносна на наше суграђане ма то колико су били одговорни према себи, прем свом окружењу и што су схватили колико је то важно. Желимо да сви данас са овог скупа пошаљемо заједничку поруку свима, да позовемо остатак суграђана који се није вакцинисао дође на наки од пунктова у Дом Здравља Ужице или у Севојну да се вакцинише и да се вратимо једном нормалном начину живота, да се дружимо без ограничења, да идемо у биоскоп, позориште да наш живот буде онакав какав је био пре пандемије”.

Градоначелница је најавила и да ће наредних дана бити организована акција у оквиру које ће на најпрометнијим местима бити постављена санитетска возила за вакцинацију. Дом здравља располаже довољним бројем свих вакцина, а у наредних 4 до 5 дана биће спроведена и ревакцинација великог броја Ужичана.