Ужички основци посетили Неолитско сојеничко насеље у Тузли
17/06/2019

Ужички основци посетили Неолитско сојеничко насеље у Тузли

У оквиру пројекта NeoLIFE који се реализује кроз програм пркеограничне сарадње Србија – Босна и Херцеговина, 25 ученика петог разреда основних школа из Ужица боравило је у археолошком парку „Неолитско сојеничко насеље” на локалитету „Панонска језера” у Тузли и дружило се са вршњацима из Основне школе “Јала”. Циљ посете је било активно учествовање и едукација основаца у процесу развијања анимацијских садржаја везаних за интерпретацију живота и навика неолитског човека.

Након топлог пријема основаца и обиласка сојеничког насеља, менаџерка пројекта, Снежана Милисављевић је истакла да „Тузла једина у региону има успостављен археолошки парк из доба неолита, а да су трагови неолитског наслеђа пронађени и у Ужицу. Након успостављања археолошког парка и анимацијског садржаја за децу у клисури Ђетиње у Ужицу, град Ужице ће бити домаћин ученицима основних школа из Тузле. Пројектом смо желели да Тузла унапреди квалитет услуга које постојећи парк пружа, а вођени њиховим искуством успоставимо сличну туристичко-едукативну атракцију и у Ужицу“.


Како је пројектом предвиђена и реконструкција археолошког парка у Тузли, члан пројектног тима из Тузле, Есмир Спахић је указао да пројекат поред инфраструктурних садржаја има и лепе компоненте као што је данашње дружење деце из Тузле и Ужица. Ово је јако добра прилика да се деца упознају, друже и ,наравно, науче нешто више о животу у периоду неолита на нашим просторима. Догађај је био прилика и да градоначелник Тузле, Јасмин Имамовић, уприличи пријем за градоначелника Ужица Тихомира Петковића и помоћника градоначелника Немању Нешића.

„Данас нам је у посети делегација Града Ужица, а повод је сарадња на пројекту Прекограничне сарадње Србија – Босна и Херцеговина. Ради се о пројекту Европске уније чији је носилац Град Ужице а ради се о заштити културно историјског наслијеђа. Код нас је реч о обнови сојеничког насеља у оквиру Панонике, највећег неолитског парка на југу Европе, док ће у Ужицу средства бити уложена у Археолошки парк. Преносићемо искуства у начину коришћења нашег Археолошког парка и капитализације у функцији развоја туризма нашим колегама у Ужицу. Ово је пример добре прекограничне сарадње, те смо се договорили и о потписивању споразума о сарадњи“, изјавио је градоначелник Имамовић.


„Захваљујем се на пријему градоначелнику Имамовићу и његовим сарадницима, што су данас домаћини нама и деци из Ужица, која су дошла да посете Панонска језера која су велика туристичка атракција шире од нашег региона. Такође се радујем што ћемо ваш градоначелник и ја потписати споразум о сарадњи и што ћемо покренути активнију и динамичнију сарадњу између наша два града и наших грађана. Желим да нагласим да ће овај пројекат Археолошког насеља, којег ћемо ми Ужичани почети да градимо наредних мјесеци заједно у склопу пројекта прекограничне сарадње са Тузлом, бити значајна туристичка атракција, а нама је важно да ћемо имати искуство Тузле“ истакао је градоначелник Петковић.


Пројекат “Нови живот неолитског наслеђа у препознатим природним подручјима од великог значаја – NeoLIFE” заједно реализују Град Ужице, Град Тузла, Средња уметничка школа Ужице и Општина Милићи. Пројекат кофинансира Европска унија кроз Програм прекограничне сарадње Србија – Босна и Херцеговина 2014 – 2020, у оквиру финансијског Инструмента претприступне помоћи (IPAII). Тело за уговарање овог пројекта је Министарство финансија, Сектор за уговарање и финансирање програма из средстава Европске уније (CFCU).