Међународни дечији фестивал фолклора "Лицидерско срце"
15/03/2017

Међународни дечији фестивал фолклора “Лицидерско срце”

Лицидерско срце је манифестација по којој Ужице постаје препознатљиво широм света захваљујући све већем одзиву фолкорних друштава са других континената.

Фестивал је својеврсна промоција фолклорног наслеђа различитих поднебља, размена искустава и прилика да се млади људи у ових неколико фестивалских дана друже и стекну нове пријатеље. За наш град ово је прилика да покаже своју традиционалну гостољубивост и госте упозна са културно-историјским наслеђем као и са нашим туристичким потенцијалима.

Tрадиционални садржај фестивала је изложба народних ношњи земаља учесница у Јокановића кући, јер сви наши учесници доносе оргиналне костиме своје земље што буди велику пажњу и интересовање грађана Ужица.

Учесници фестивала током петодневног боравка у Ужицу, могу да упознају најатрактивније туристичке дестинације овог краја. У том циљу одржава се и грнчарска радионица у селу Злакуса, где деца покушавају сама да направе неки предмет од глине, након што им се пруже неопходне инструкције. Сваке године од радова начињених претходне године прави се изложба радова учесника фестивала.

Овај фестивал је једна својеврсна спона између културе и туризма.

Фестивал фолклора је хуманитарног карактера и сав приход од продаје лицидерских срца на штандовима, постављеним на локацијама где се фестивал одржава, иде за лечење деце.

Међународни дечији фестивал фолклора „Лицидерско срце“ својом младошћу, лепотом и шармом, привукао је велику пажњу, освојио многа срца и примером показао како можемо да направимо боље, лепше и хуманије место за живот, да мењајући услове мењамо и себе и своју децу – на боље.

Време одржавања: август