Ужице улаже ове године 14 милиона динара у мере енергетске ефикасности
04/03/2019

Ужице улаже ове године 14 милиона динара у мере енергетске ефикасности

Дуња Ђенић, чланица Градског већа, представила је овогодишњи конкурс који град расписује за суфинансирање мера енергетске ефикасности. Ове године за набавку котлова на пелет и на гас, за изолацију и за замену столарије издвојено је укупно 14 милиона динара и јавни позив је отворен до 5. априла. Рок који је остављен за завршетак радова грађанима који добију средства је 15. октобар 2019. године.

“Након четири године успешно спроведеног конкурса за суфинансирање мера енергетске ефикасности на стамбеним објектима на територији Ужица, град по пети пут расписује јавни позив ове намене. Ове године опредељено је 14 милиона динара средстава из Буџетског фонда за заштиту животне средине” рекла је Ђенићева и навела да је једина разлика у односу на претходни конкурс само у износу висине новчаних средстава. “Када смо почели 2015. године издвојено је четири милиона динара, сваке године средства за ову намену су се увећавала тако да је до сада суфинансирано преко 480 објеката на подручју Ужица и то са 37 милиона динара.”

Ђенићева је подсетила да је циљ конкурса остао исти, а то је решавање или смањење загађења ваздуха на територији града и то кроз утопљавање објеката чинећи их тако енергетски ефикасним. То доводи до смањења потрошње енергената и до мањег емитовања штетних гасова. Мера је изузетно добро примљена код грађана и то се види кроз  интересовање које су они исказивали у претходним годинама:

“Прошле године смо имали 350 пријава на јавни позив и надам се да ћемо и ове године имати, ако не и више, онда бар исти број пријава. Иначе, у 2018. години, 184 суграђана је користило ову субвенцију. У 2018. години било је више средстава издвојено за суфинансирање уградње котлова у колективном становању, али интересовање није било у довољној мери, па је ове године тај износ промењен. У зависности од заинтересованости преусмераваћемо средства  на ону меру где интерес буде највећи.”