Ужице у пројекту "Exchange 5 " - "Јавна својина за развој јавног сектора"
26/03/2019

Ужице у пројекту “Exchange 5 ” – “Јавна својина за развој јавног сектора”

Данас је, на почетној конференцији, представљен пројекат “Јавна својина за развој јавног сектора” који Град Ужице, у партнерству са Општином Бајина Башта и Регионалном развојном агенцијом “Златибор”, треба да реализује у наредних 18 месеци. Пројекат је део програма   “Exchange 5 – Подршка ЕУ локалним самоуправама у области управљања имовином” и његова вредност је 192 хиљаде евра од чега је 90% средстава обезбеђено од стране ЕУ, а 10 посто је учешће локалних самоуправа. Циљ пројекта је да се оствари ефикаснији и одговорнији систем управљања јавном имовином од стране локалних самоуправа.

Немања Нешић, заменик градоначелника изнео је податак је да је ово осми пројекат који имплементира Град Ужице, а који се финансира средствима Европске уније.

Немања Нешић, заменик градоначелника Ужица

То указује на спремност Ужица да идентификује, припреми, аплицира и да спроведе пројекте разних међународних програма:

“Овде је реч о пројекту који се бави јавном имовином и то је још један изазов за нас јер треба да оно што имамо ставимо у функцију онога што треба да буде.”- навео је Нешић. По његовом мишљењу, пројекат је и потврда добре међуопштинске сарадње Ужица и Бајине Баште: “То је нови позитивни пример сарадње, после пројеката решавања питања поплава у сливу реке Дрине, отпадних вода на Калуђерским барама и тунела испод Кадињаче, у кратком временском интервалу приступамо још једном заједничком послу који има за циљ решавање кључних проблема са којима се сусрећу локалне самоуправе, али и којим, истовремено, унапређујемо нашу међуопштинску сарадњу.”

Милена Радовановић, менаџерка програма Exchange 5

Милена Радомировић, менаџерка програма Exchange 5, истакла је допринос пројекта смањењу буџетских издатака око јавне својине и креирању повољне инвестиционе и пословне климе, упућујући похвале на рачун Ужица и Бајине Баште:

“Ово је потврда значајних капацитета и изражених амбиција ових локалних самоуправа да на најбољи начин искористе средства Европске уније. Поред тога, успех је и у великој конкуренцији програма других учесника бити изабран међу осамнаест од 53 почетних пројеката што је случај са овим пројектом. На крају ћемо видети шта ће све добро донети овај пројкат, а оно што је већ планирано то је комбинација техничких и кадровских капацитета, софтверских и информационих, као и прегледа фактичког стања, снимања водоводне и грејне мреже како би се израдила документација нужна у процесу легализације, али и за сваку другу врсту инвестирања.”

Мирослав Ивановић из Регионалне развојне агенције Златибор, менаџер пројекта

Мирослав Ивановић из РРА “Златибор” и менаџер пројекта рекао је да се требају добити смернице за неки дугорочни развој локалних самоуправа и управљања јавном имовином на локалном нивоу. То ће се одразити на смањење буџетских издатака, али и на повећање његових прихода.

Говорећи о значају јавне својине, Петар Вујадиновић, секретар Скупштине града Ужица, је то и потврдио и нагласио је да је то изузетно битна област, али да је она досада била запостављена:

“Просто је несхватљиво да се води педантна евиденција о неким мањим стварима, набавци чивилука, рачунара, аутомобила, док се о имовини и непокретностима мало зна. Законом о јавној својини Републике из 1995. године, оно што је припадало локалним самоуправама преко ноћи постало је републичка својина. У протеклом периоду заборавило се шта имамо, како користимо, како смо прибавили, колико то вреди и како то можемо ставити у функцију развоја града. Зато је овај пројекат јако важан јер према подацима истраживања спроведеним у земаљама у окружењу, а која се баве озбиљно управљањем имовином у јавној својини, остварено је повећање у њиховим буџетима од 8 па до чак 25 одсто.”

Петар Вујадиновић, секретар Скупштине Града Ужица

“Ужице већ десет година ради на томе, доста тога је урађено, али потребно је да се реше још неки озбиљни задаци на пописивању мрежа водовода, топловода и канализације.”-навео је Вујадиновић.