Ужице спремно за 50. Србија рели
22/09/2017

Ужице спремно за 50. Србија рели

Ужице спремно дочекује 50. Србија рели, и са организацијске, али и од стране такмичара који су већ почели да пристижу, а 21. септембар, дан уочи церемонијалног старта на Тргу партизана, велики део њих искористио је за упознавање стаза, па су организована по два пролаза брзинцима. Додатне информације за публику која се већ одавно „загрева“ у ужичком крају дате су и на конференцији одржаној у Свечаној сали Градске куће Ужице.

Бранислав Пијевић је, у име организатора, АМСС и Спортског и ауто картинг савеза Србије, уз захвалност на сусретљивости Граду Ужицу, Полицијској управи Ужице, као и фирми „Нискоградња“ која је ових дана радила на попуњавању удараних рупа на стазама, рекао „да је јубилеј, сам по себи вредан пажње јер само одржавање аутоспортске традиције већ пола века значи да у нама живи дух спорта и дух такмичења, а да Србија, макар по интересовању за овакве манифестације не заостаје иза својих суседа са којима су некада заједно вожене трасе ЈУ релија“.

Најавивши догађања наредних дана, Пијевић је подсетио да је церемонијални старт у петак 22. септембра у 20:01 часова на Тргу партизана, али да ће сви такмичари већ у 18 часова бити у центру града, тако да и грађани, дружењем са возачима, могу мало боље да упознају дражи релија. Наредног дана, 23. септембра, први стартује СС Локва у 09:39 часова, да би потом уследили СС Дубоко у 10:07, потом Локва 2 у 11:45, Дубоко 2 у 12:13, и на крају Голден 1 и Голден 2 у 14:41, односно у 16:54.

У недељу 24. септембра возе се специјални испити Дубоко у 9:49 и 12:30 и Голден у 10:22 и 13:03. Укупна дужина итинерера је 368,36 км, а 11 специјалних испита вози се на 184,72км. Градски брзинац планиран у част јубилеја, на жалост, није могао бити реализован из техничко безбедоносних разлога, будући да су у Ужицу у току радови на изградњи кружног тока у ужем центру града, па је и редован саобраћај отежан. За учешће на релију пријавило се 38 такмичара, а међу њима су и бугарски, турски и словеначки возачи, укупно 15 страних посада.

Доајен релија, Владица Рабреновић, подсетио је да „овај рели вози од 1997.“, што значи и да је његова каријера обележена и традицијом ЈУ, односно Србија релија. Иако познаје стазе, Рабреновић и његов дугогодишњи сувозач Питер Хенел, поново су обишли, како је рекао „већ познате стазе, а пласман, за који очекујемо да ће бити добар, биће неизвестан јер долазе Турци са добрим аутима“, па је његов стимуланс у овом релију и „борба знањем“.

Његов сувозач, Хенел, такође дели оптимизам вође посаде с обзиром да већ добро познаје брзинце, и истакао је да то није разлог да се ове године не потруде да буду бржи, и у односу на претходне године, и у односу на конкуренте.

Дејан Крчевинац, у улози домаћина, ове године наступа за Ужице Рели Тим, и  током сезоне није имао среће да освоји један од пехара, али му Србија рели пружа прилику за нови тест и себе као возача и аута који је већ спреман.

Паркиште је ,ове године померено, па је уместо уобичајеног простора у АМСС, лоцирано на старој теретној железничкој станици, где се већ увелико припремају возила за предстојећу трку.

Организатор је, уз позив публици да изађе да подржи релисте, скренуо пажњу да се морају поштовати мере безбедости и упуства редара и људи из организације, у интересу и одржавања такмичења, и безбедности учесника и сваког од гледалаца лично.