Ужице пример добре праксе у спровођењу мера за унапређење енергетске ефикасности
20/07/2018

Ужице пример добре праксе у спровођењу мера за унапређење енергетске ефикасности

Ужице је уз Крушевац, пример добре праксе у Србији у спровођењу мера за унапређење енергетске ефикасности. Немања Нешић, заменик градоначелника Ужица је овим поводом истакао да Ужице већ дужи низ година има проблем са аерозагађењем, нарочито у зимским месецима, па се у складу са тим Град активније укључио у решавање овог проблема са мерама везаним за унапређење квалитета ваздуха.

“Мере подршке енергетској ефикасности су свакако један од сегмената у решавању овог крупног проблема које дугорочно треба да омогуће да удишемо квалитетнији ваздух у нашем граду”, рекао је Нешић.

“Када се ради о мерама енергетске ефикасности на првом месту су мере суфинансирања преме индивидуалним стамбеним објектима које Град спроводи у последње три године и за које је издвојено око 30 милиона динара за око 350 корисника”, рекао је Нешић и додао да ће само ове године око 200 корисника добити средства по овој мери подршке, која се односе на суфинансирање израде термоизолације, замену столарије и набавку котлова на енергетски прихватљивија горива.

“Са друге стране имамо мере подршке које је Град Ужице увео први у Србији везане за колективно становање, односно за стамбене зграде којих у Ужицу има доста и за које Град издваја новац другу годину за редом. Ту смо омогућили скупштинама станара да се пријаве и да зависно од локације и типа зграде могу да добију прилично велика средства и искористе јединствену прилику да уреде фасаде, не само енергетски већ и естетски, а знамо да је по новом закону то обавеза станара”, истакао је Нешић.

Нешић је напоменуо и да Град Ужице спроводи Програм енергетске ефикасности у сарадњи са Швајцарском канцеларијом за сарадњу СЦО а који је финансиран од стране Швајцарског секретаријата за економске послове СЕКО у одређеним јавним објектима, конкретно у Ужицу у школама. “Ове године се ради пројектна документација а идуће године се очекује извођење радова на седам објеката обухваћених овим Програмом где је цела инвестиција вредна око 2 милиона евра”, рекао је Нешић.