Ужице потписало уговор о лиценцирању за Европску енергетску награду
29/05/2019

Ужице потписало уговор о лиценцирању за Европску енергетску награду

Градови Ужице и Крушевац и општине Параћин и Врбас потписивањем уговора о лиценцирању званично су приступили Асоцијацији Европска енергетска награда (European Energy Award – EEA) у оквиру Пројекта енергетска ефикасност и управљање енергијом у општинама у Србији (PEEUEO). ЕЕА је систем сертификације и управљања квалитетом који окупља око 1.500 градова и општина са скоро 50 милиона становника.

Ужице већ годину данас стиче искуство у вези са ЕЕА процесом, а потписивањем уговора потврдило је своју посвећеност сталном постизању одрживих и амбициозних енергетских и климатских циљева. Сарадња са Асоцијацијом ће Ужицу, пре свега, омогућити да ојача свој енергетски менаџмент.

Уговоре са представницима четири општине потписао је Рето Линдегер, члан одбора Асоцијације ЕЕА.

Отварајући конференцију “Управљање енергијом – Градови и општине у Србији”, на којој су потписани уговори, Милош Бањац, помоћник министра енергетике за обновљиве изворе енергије (ОИЕ) и енергетску ефикасност, рекао је да је увођење ЕЕА награде део пројекта PEEUEO, који је вредан око 10 милиона евра. Швајцарска канцеларија за сарадњу је обезбедила 9 милиона евра, а општине остатак.

Пројекат, који је започет средином прошле године, се састоји од три дела. Први је увођење ЕЕА, други енергетска рехабилитација 21 објекта на локалу, а подизање свести трећи.

Ове активности се поклапају са оним што Министарство стално ради, али у овом случају реч је о већим средствима, рекао је Бањац, и навео да Министарство кроз Буџетски фонд за енергетску ефикасност годишње инвестира око 1,2 милиона евра.

Фото: МЕЕМP

Урсула Лојбли, директорка Швајцарске канцеларије за сарадњу, је истакла да помоћ Швајцарске Србији у три области – управљање, економски развој и запошљавање, и одржива енергетика и градови отпорни на последице климатских промена, годишње износи око 20 милиона евра.

Пројекат PEEUEO је један од највећих, а његови циљеви су јачање енергетског менаџмента на локалном нивоу, кроз увођење ЕЕА, и повећање енергетске ефикасности у јавним објектима у Крушевцу, Параћину, Врбасу и Ужицу, навела је она.

Швајцарска, према њеним речима, подржава увођење ЕЕА јер се на тај начин испуњавају обавезе које локалним самоуправама намеће Закон о ефикасном коришћењу енергије. Резултати ће, како је навела, бити достизање локалних и националних циљева за смањење емисија CО2, али и повећање атрактивности за инвестиције.

Она је истакла да је подршка локалним самоуправама приоритет Швајцарске јер су оне најближе грађанима и могу најбоље одговорити на њихове захтеве и потребе.

Kаролин Хувилер, руководилац компоненте Европска енергетска награда у оквиру пројекта PEEUEO и пројектни менаџер консултантске куће ЕNCО Energie-Consulting, је истакла да је ЕЕА процес, методолошки оквир и врста ознаке.

Када се говори о процесу то значи да локалне самоуправе постају део сталног процеса унапређивања њиховог енергетског менаџмента, који почиње политичком одлуком и постављањем циљева у области енергетског менаџмента, објаснила је она.

У четити локалне самоуправе у Србији учињени су први кораци – политичка одлука је донета, формиран је локални енергетски тим, спроведена базична процена, и на основу ње одржане радионице на којима су размотрене кључне могућности за напредак.

На основу акционих планова, дефинисаних на радионицама, сада је у току формулисање и припрема неких од кључних пројеката који би могли да буду спроведени, навела је она.

Следећи кораци су спровођење пројеката, интерни мониторинг, и на крају сертификација, за оне локалне самоуправе које достигну одређени ниво примене мера, и додељивање награда.

Процес ЕЕА препознаје шест области у којима локалне власти могу да ураде нешто, директно или индиректно, а енергетика је део свих њих:

  • Стратегија развоја и просторног планирања
  • Локални објекти и постројења
  • Снабдевање и одлагање отпада
  • Мобилност
  • Унутрашња организација
  • Комуникације и сарадња.У свим овим областима препознати су кључи пројекти који могу да помогну градовима и општинама да поправе постојеће стање, рекла је Хувлиер.

Извор:https://balkangreenenergynews.com/rs/