Ужице памти хероје Кадињаче и са поносом их се сећа
29/11/2017

Ужице памти хероје Кадињаче и са поносом их се сећа

Данас 29. новембра у дану у коме се навршава 76 година од битке на Кадињачи, одата је пошта борцима Радничког батаљона који су, бранећи одступницу Врховном штабу НОПОЈ-а, партизанским одредима и болници, бранили и Ужичку републику,  једину слободну територију у ратом окупираној Европи.

Градоначелник Ужица Тихомир Петковић је одајући пошту херојима Кадињаче рекао: “Железничка, Пекарска, Кројачко –обућарска и Ткачка чета пружиле су тада херојски отпор далеко надмоћнијем непријатељу, са дубоком вером да је слобода вредна сваке жртве. На Кадињачу су кренули радници који су, како је то неко једном рекао, били борци ван радног времена, са циљем да бране свој кућни праг, своје породице и људско достојанство које је нераскидиво повезано са слободом. У строју није била само чета радника фабрике оружја,  који су седам дана пре битке изгинули приликом страшне експлозије у Трезорима, у којима је била смештена партизанска фабрика муниције.”

“Судбина је борцима Радничког батаљона, међу којима је било и оних који честито нису ни детињство проживели,  доделила улогу коју су храбро одиграли, следећи уверење да је исправно жртвовати се за идеале, слободу и будућност нових генерација.

Сећање на страдање Радничког батаљона је наш дуг и дуг генерација које долазе. Најмање што можемо да учинимо је да одамо поштовање њиховом чину храбрости и оданости вредностима које немају цену и јачају нашу веру да ниједна жртва на Кадињачи није била узалудна”, истакао је Петковић.

Државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Негован Станковић је рекао да “наша држава нема другог пута осим антифашистичког, на том путу нас ништа није могло и не може поколебати јер се борба против фашизма никада није доводила у питање” и додао да је Србија поднела велику жртву како би фашизам био побеђен.

Видосав Ковачевић, заменик председника СУБНОР-а  је истакао да је  Србија је 1941. године рекла историјско НЕ фашизму и одазвала се на позив Комунистичке партије Југославије и Јосипа Броза Тита и кренула у општенародни устанак за ослобођење.