Ужице обезбедило 30 станова за избегла и расељена лица
01/06/2020

Ужице обезбедило 30 станова за избегла и расељена лица

Тридесет породица, избеглих деведесетих година из Босне и Херцеговине и Хрватске, а који тренутно живе на територији града Ужица, добиле су кључеве од станова. Две зграде, које су изграђене у Градској општини Севојно, финансиране су од стране донаторског Фонда Регионалног стамбеног програма, док је земљиште и пратећу инфраструктуру обезбедио Град Ужице. Уручењу кључева избегличким породицама присуствовао је Ивица Дачић, први потпредседник Владе Републике Србије.

Сњежана Кулиџан избегла је из Мостара 1992. године, и отишла у Бачку Паланку, као средњошколка. 1998. се удаје и почиње да живи у Ужицу, где је до данас, са својом породицом, била подстанар. Након 28 година живота по туђим кућама, Сњежана сада има свој дом.

„Лично не познајем породице, односно моје будуће комшије, али знам да ни једној породици није било лако у претходном периоду и некако се све наше приче сведу на једно – да смо сви ми у једном тренутку изгубили свој кров над главом и иза свих нас се крију подстанарски животи. Самим тим, наша захвалност је сада заиста велика”, кроз сузе је рекла Сњежана Кулиџан.

Градоначелник Ужица Тихомир Петковић навео је да је Ужице увек било и биће град који ће се трудити да пружи руку подршке свима који ове просторе изаберу за живот.

“Надам се да ћете у здрављу и миру уживати у новим становима и да ће вам сигурност коју обезбеђује кров над главом дати подстрек да се изборите за све своје снове“, поручио је Петковић новим станарима.

Иначе, Регионални стамбени програм има за циљ да обезбеди трајна стамбена решења за најугроженије избегличке породице у региону. До сада је изграђено 7.537 стамбених јединица. Породице су добијале станове, сеоске или монтажне куће и грађевинске пакете, а до 2019. године, око 3.500 избегличких породица добило је свој кров над главом.

„Значајну улогу у остваривању овог програма имају локалне самоуправе, које су показале спремност и иницијативу да учествују и на томе смо им сви веома захвални. Улога локалних власти и локалног становништва је веома важна у смислу пружања подршке избеглим лицима, која су се определила за крајњу интеграцију у Републици Србији“, рекао је Ивица Дачић, први потпредседник Владе Републике Србије.