Ужице обележава Европску недељу мобилности
15/09/2021

Ужице обележава Европску недељу мобилности

Сваке године у периоду од 16. до 22. септембра одржава се манифестација Европска недеља мобилности чије је оснивач и покровитељ Европска комисија. Град Ужице се ове године у манифестацију укључује низом активности које ће бити реализоване у наредних седам дана. По речима Слободана Шиљковића члана Градског већа за саобраћај све планиране активности имаји за циљ што мању употребу моторних возила, чиме директно утичемо на очување животне средине и бољи квалитет ваздуха.

” Тема кампање за 2021. годину је одржива мобилност за здравији живот са слоганом “Крећимо се одрживо, останимо здрави”. У складу са тим подржаћемо одређене тематске целине у периоду од седам дана.

Од данас ће кренути анкетирање грађана преко друштвених мрежа, па желимо да овим путем замолимо грађане да нам дају сугестије и одговоре на питања из анкете. За сутра су планиране радионице на отвореном у реализацији Предшколске установа и Основних школа. Уколико епидемиолошке мере то дозволе договор је да се у бар једном вртићу, напољу одржи радионица. Такође, планиран је јавни час вежбања и промоција пешачења и здравог живота у организацији Спортског савеза. Трећи дан је резервисан за промовисање бициклизма где ће у организацији града и БК “Ера” бициклисти са Градске плаже кренути у суботу у 11 часова трасом до Стапарске бање. Обезбеђени су пригодни поклони од стране Агенције за безбедност саобраћаја тако да ће скоро сви учесници добити пригодан поклон. Искористићемо прилику да још једном подсетимо на нашу Зелену стазу и остале садржаје намењене рекреацији.”

Шиљковић додаје и да је са Министарством унутрашњих послова и Сектором саобраћајне полиције договорено да се на полигону ОШ “Алекса Дејовић” одржи предавање за ученике.

Седми, последњи дан манифестације, 22. руководство Града доћи ће пешке на посао и тиме дати пример суграђанима.

Наравно, све активности биће реализоване у складу са епидемиолошким мерама и временским приликама.