Ужице међу првима у Србији решава проблем кабастог и грађевинског отпада
27/04/2021

Ужице међу првима у Србији решава проблем кабастог и грађевинског отпада

У ЈКП Дубоко у току су пробе мобилног постројења за уситњавање отпада (шредера), који ће Регионални центар за управљање отпадом добити у оквиру пројекта прекограничне сарадње са Тузлом.

Наиме, 1. марта почела је реализација трећег по реду заједничког пројекта Ужица и Тузле “Управљање кабастим отпадом”, којим ће у потпуности бити решен проблем кабастог и грађевинског отпада. Пројекат чија реализација траје 18 месеци вредан је 576 664 евра, захваљујући чему ће градови Ужице и Тузла добити по један шредер и по 20 контејнера.

После постројења које је тестирано током прошле седмице данас је у ЈКП Дубоко стигло и друго, а након тестирања ући ће се у процедуру набавке. Предвиђено је да шредер поред кабастог може да рециклира и грађевински отпад, тако да ће Ужице бити међу првим градовима у Србији који ће на овај начин решити проблем и кабастог и грађевинског отпада.

Предузеће доста улаже у нову опрему, па је почетком овог месеца на депонију Дубоко стигао и багер гусеничар који ће допринети ефикаснијем раду у делу где се отпад депонује. У октобру прошле године купљен је нови камион а крајем године и нова приколица.