Ужице има потенцијал за развој рафтинга
24/05/2023

Ужице има потенцијал за развој рафтинга

Да град Ужице и река Ђетиња имају потенцијал за развој спортског и туристичког рафтинга, сложили су се сви учесници Европског купа и Државног првенства у рафтингу које је по први пут одржано у граду. Поред екипа из Србије кањоном Ђетиње прошло је и 13 екипа из Италије, Хрватске, Бугарске, Словеније и Црне Горе, а гост Ужица био је и председник Светске рафтинг федерације Данило Бормаз.

Свеукупни победник је Италија, земља чији су такмичари тријумфовали у слалому, RX дисциплини и спусту, али су однели и победу у пара-рафтингу.

Задовољан како је све организационо протекло, председник Рафтинг савеза Србије, Борис Пурјаков, истакао је да су такмичари из иностранства задовољни реком Ђетињом.

“Иако је био први пут да се оваква врста такмичења организује на реци Ђетињи, задовољни смо како је све протекло. Председник Светске рафтинг федерације, Данило Бормаз, био је присутан и одушевљен је, како кањоном реке, тако и читавом организацијом. У оквиру дисциплине пара-рафтинга, коју посебно истичем, имали смо по два тима из Италије и Бугарске, као и један тим из Србије. Захвалио бих се ватрогасној јединици Града Ужица која је очистила и расклонила гране и дрвеће из реке, а захвалност упућујем и градоначелници и целом тиму града који је увидео и препознао важност оваквог такмичења”.

Испред града такмичаре је поздравио заменик градоначелнице Драгољуб Стојадиновић, истакавши да се нада да ће овај догађај бити уврштен у листу наших традиционалних спортских манифестација, али и допринети промоцији и даљем развоју кањона реке Ђетиње.

Организатори такмичења су Светска рафтинг федерација НСД Лиман и Рафтинг савез Србије, уз подршку Града и Спортског савеза Ужица.