Ужице и Тузла селектују отпад у приградским насељима
13/09/2019

Ужице и Тузла селектују отпад у приградским насељима

Почела је реализације пројекта“Предграђа рециклирају – Успостављање система управљања отпадом у приградским насељима Ужица и Тузле/SUBREC“. Вредност пројекта чију реализацију кофинансира Европска унија кроз програм прекограничне сарадње Србија-Босна и Херцеговина је 710 000 евра. Овим пројектом примарне селекције отпада биће обухваћено укупно 5000 домаћинстава која ће добити по две канте за одлагање отпада за рециклирање и депоновање.

Носилац пројекта је Регионални центар за управљање отпадом „Дубоко“ Ужице, а партнери су ЈКП „Комуналац“ Тузла (БиХ), Центар за екологију и енергију Тузла (БиХ) и ЈКП „Биоктош“ Ужице.

Нови концепт управљања комуналним отпадом који се пројектом успоставља на територији два града, унапређује ефикасност јавних услуга у области управљања комуналним отпадом и успоставља систем примарне селекције отпада у домаћинствима приградских насеља Ужица и Тузле.

“Ово је почетак пројекта који је веома значајан за нас јер се Регионална депонија за девет оснивача налази на територији Града Ужица. Овим пројектом Ужице ће добити око 420.000 евра и то је први корак где очекујемо да до 2021.године решимо питање примарне селекције једног дела града. У исто време добили смо сагласност надлежних министарстава, а пре свега Министарства за заштиту животне средине кроз ИПА фондове Европске уније да кренемо са реализацијом другог пројекта у вредности од 550.000 евра везаног за примарну селекцију у осталом делу града”- навео је Тихомир Петковић, градоначелник Ужица.

Филип Радовић, директор Агенције за заштиту животне средине рекао је да Ужице и Регионални центар “Дубоко” јесу пример како ће примарна селекција заживети на територији Републике Србије.

“Наша искуства су показала да где год је започета примарна сепарација грађани су били више него вољни да учествују у том процесу. Управо је то пут “кружне” економије, а то јесте стратегија Европске уније. Животна средина не познаје границе које поставља човек”-закључио је Радовић.

Дневне количине отпада које се допремају у ЈКП “Дубоко” су 250 тона из девет градова и општина. Од маја месеца уведена је и друга смена са циљем да у Центар за селекцију од 100 тона буде искоришћено 62-65 одсто за секундарне сировине, а остатак ће одлазити на депонију.

“Циљ је да осавременимо процес и да сав отпад од 250 тона прође кроз Центар за селекцију. Пројекат примарне селекције у приградским насељима ће много допринети тако да ћемо моћи веће количине отпада да селектујемо, биће квалитетнији, имаћемо мање застоја и дужи век депоније” – истакао је Момир Миловановић, директор ЈКП “Дубоко” Ужице.

“Примарна селекција у Босни и Херцеговини нема алтернативу, а кроз два пилот пројекта за 500 домаћинстава поделили смо по две канте за суви и мокри отпад. Ми са партнерима из Србије имамо доста додирних тачака и можемо се у већини ствари допуњавати” – објаснио је Адмир Бећировић, директор ЈКП “Комуналац” из Тузле.

У оквиру пројекта раздвајање отпада у домаћинствима је на две фракције и то отпад за рециклирање и мешани отпад за депоновање.

Извор: infoera.rs/Град Ужице