Ужице и Бајина Башта заједнички граде путеве на Тари
01/10/2019

Ужице и Бајина Башта заједнички граде путеве на Тари

Град Ужице и Општина Бајина Башта заједнички финансирају изградњу саобраћајнице на Тари. У овој фази радова асфалтиран је део путног правца од Калуђерских Бара према Пониквама, у срцу планинске лепотице, дужине око 370 метара.

Асфалтирана саобраћајница се налази на међи између Града Ужица и Општине Бајина Башта

Градоначелник Ужица Тихомир Петковић је навео да је овај заједнички подухват две локалне самоуправе, вредан 3 милиона динара, још један у низу пројеката које партнерски реализују Ужице и Бајина Башта и свакако не последњи обзиром на дугогодишњу добру сарадњу са комшијама преко Кадињаче.

Градоначелник Петковић је истакао да је договорен и начин одвожења комуналног отпада са Таре, јер је то дугогодишњи проблем становништва ове планине и најавио заједнички наступ две локалне самоуправе ка Влади Србије како би се обезбедиле веће инвестиције на Тари.

“Има још доста путева које треба асфалтирати на Тари, као што је пут од Мокре Горе до Митровца. Све то захтева пуно новца, али сматрам да заједничким снагама Ужица и Бајине Баште и уз неопходну подршку ресорног министарства можемо то све урадити”, навео је Петковић.

Председник Општине Бајина Башта је навео да је веома битно за обе локалне самоуправе да испрате експанзију туризма која се дешава на Тари у последње две године, а да би задржали туристе основни предуслов је развој путне инфраструктуре.

Градоначелник Ужица Тихомир Петковић и председник Општине Бајина Башта Радомир Филиповић

“Ово данас је мали корак за нас, али је најбитније то, да реализујемо оно што је договорено између Ужица и Бајине Баште пре годину дана, а то је да ћемо заједнички радити на Тари како би решили нашу заједничку дугогодишњу проблематику. Договорили смо се око зимског одржавања путева, око одношења комуналног отпада са Таре, наставили смо то кроз изградњу путне инфраструктуре. Данас смо договорили и још један корак, да не буде ово крај, већ почетак развоја Таре, да се заједно обратимо ка Републици и Министарству да се Тара туристички отвори, да се изгради још једна саобраћајница од Калуђерских Бара до Мокре Горе како бисмо приближили Заовинско језеро које је бисер Таре туристима који овде бораве”, навео је Филиповић.

Филиповић је рекао да постоји најава да ће и Дечије одмаралиште на Митровцу наредне године бити реконструисано и нагласио значај завршетка изградње саобраћајнице од Калуђерских Бара ка Пониквама за даљи развој туризма на Тари.

Мирјана Поповић која на Тари живи последњих петнаест година, од како је отишла у заслужену пензију, истакла је да је пресрећна што се након дуго година чекања на изградњу ове саобраћајнице коначно и тај посао завршио.

Мирјана Поповић мештанка Таре

“Тара је планинска лепотица и нетакнута природа која треба да се развија туристички. Овде треба да долазе сви они који воле природу, којима је неопходан мир јер овде могу да уживају у овом рају”, навела је Поповићева.