Ужице добило регионални иновациони старт ап центар
08/06/2020

Ужице добило регионални иновациони старт ап центар

Данас је у Ужицу отворен први иновациони старт ап центар у овом делу Србије. Свечаним пресецањем врпце од стране министра Ненада Поповића, градоначелника Ужица Тихомира Петковића и директора Регионалне развојне агенције Златибор Славка Лукића озваничен је почетак рада једног од петнаест центара овог типа у Србији.

Директор Регионалне развојне агенције Златибор Славко Лукић истакао је да је Ужице од данас на мрежи иновационих стар ап центара у целој Србији, који ће бити повезани између себе и повезани са министарством, све у сврху подстицаја предузетништва и развоја информационих програма.

“Обзиром да се Ужице налази у великим индустријском региону, оваква институционална подршка за све оно што значи дигитална трансформација, за све оно што значи иновационо предузетништво, је веома значајна.

Регионална развојна агенција Златибор, као партнер на овом програму са Министарством и Градом Ужицем, ће све своје капацитете ставити у службу подршке.  У овом простору подршку ће добити они који имају почетну идеју за бизнис као и постојеће институције јавног сектора, али и већ регистрована мала и средња предузећа која имају идеје, али немају начин да их пласирају и дођу до финансијских средстава. Формирањем Старт ап центра Град Ужице добија интегралну подршку за све своје захтеве”- навео је Лукић.

Захваливши се Министарству за иновације и технолошки развој на подршци градоначелник Тихомир Петковић подсетио је да је Град Ужице за овај пројекат добио 46 милиона динара, 20 милиона за реконструкцију простора, 20 милиона за опремање и 6 милиона динара за функционисање Центра у првој години, док је Град из свог буџета уложио још 5 милиоина за опрему и 5 милиона за партерно уређење испред зграде.

“Добили смо простор где ће млади Ужичани моћи да презентују своју иновативност и креативност. Ту су и први корисници овог Центра који ће моћи да стекну неопходно искуство и успешно развију свој бизнис. У плану је и да на овом простору развијамо високо школство из области информационих технологија кроз заједнички наставни програм наше Академије струковних студија у Ужицу и Факултета техничких наука из Новог Сада”-навео је Петковић.

Министар Ненад Поповић је навео да је Центар опремљен најмодернијом опремом и да оно што је најважније је да ће Влада Републике Србије преко ресорног министарства финансирати програме и менторске програме, као и подршку свима онима који овде отворе своју старт ап почетничку компанију.

“Иновације, инфорамационе технологије и све што је везано са дигитализацијом је будућност Србије. Сигурно је да ће корисници иновација из овог Старт ап центра бити предузећа, велики гиганти као што су Импол Севал, Ваљаоница бакра Севојно и Први Партизан, али и цела регија и цела Србија. Обезбеђено је да Иновациони старт ап центар у Ужицу буде део интегрисаног система, за сада 15 иновационих старт ап центара у Србији.”