Ужице добило 18 милиона динара за мере популационе политике
03/03/2020

Ужице добило 18 милиона динара за мере популационе политике

Град Ужице и Министарство без портфеља задужено за демографију и популациону политику, потписали су уговор о додели бесповратних средстава за суфинансирање мера популационе политике. Овим уговором суфинансираће се мере усклађивања рада и родитељства, снижавање психолошке цене родитељства, очување и унапређење репродуктивног здравља и едукација из области популационе политике. Укупна вредност бесповратних средстава износи око 18 милиона, док је учешће Града око 3,7 милиона динара. Средствима ће, између осталог, бити финансирана доградња радне собе у вртићу Маслачак у Севојну, набавка три возила за патронажну службу, набавка ултразвука за ЕХО кукова, али и упошљавање младих мајки и јачање међугенерацијске сарадње у сеоском туризму и школа родитељства у Дому Здравља Ужице.

Осим Ужица средства је добило још 87 локалних самоуправа, чији су пројекти прихваћени на јавном позиву.

“За ову намену из буџета смо обезбедили 650 милиона динара, за суфинансирање до 85 одсто укупних трошкова. Највише средстава, око 292 милиона динара, опредељено је за адаптацију и санацију објеката предшколских установа и игралишта. На овај начин створиће се услови да се прошире капацитети и смање листе чекања у вртићима широм земље” истакла је овим поводом Славица Ђукић Дејановић министарка задужена за демографију и популациону политику.

За набавку медицинске опреме за опремање одељења гинекологије и педијатрије опредељено је око 79 милиона динара, за 31 јединицу локалне самоуправе, као и 29 возила за потребе патронажних служби, у износу од око 77 милиона динара. У 58 градова и општина суфинансираће се оснивање или оснаживање саветовалишта за труднице, репродуктивно здравље, школе родитељства и саветовалишта за младе, у висини од скоро 80 милиона динара, а око 13 милиона динара намењено је за куповину кућа за младе брачне парове.

На јавни позив стигле су 123 пријаве, коју је поднело 120 градова и општина. На основу листе вредновања и рангирања, суфинансираће се пројекти 88 јединица локалне самоуправе, и то: 26 у Војводини, 38 у региону Шумадије и Западне Србије и 24 у Јужној и Источној Србији.