"Ужице-чистији град", цена прикључка на гас 450 еура
19/03/2021

“Ужице-чистији град”, цена прикључка на гас 450 еура

По речима градоначелнице Ужица др Јелене Раковић Радивојевић, повећање степена енергетске ефикасности индивидуалних стамбених објеката и смањење аерозагађења међу главним су приоритетима у овој години. Она подсећа, да је из буџета града Ужица за 2021. годину издвојено 45 милиона динара за мере енергетске ефикасности, које се пре свега односе на замену столарије, набавку котлова на пелет и гас и на израду спољашне изолације, али и да се очекују и додатна средства из Министарства рударства и енергетике.

“За набавку котлова на гас и пелет Министарство заштите животне средине определило је 14 милиона динара, као и 4 милиона динара за гасни генератор вртића “Бамби”. Министарство заштите животне средине определило је и 96 милиона динара за санацију клизишта на Регионалној депонији Дубоко, тако да укупна средства трансферисана од стране овог министарства за седам месеци износе близу милион евра. И то је доказ да једино уз снажну подршку Владе Републике Србије и министарстава Град може ићи напред, а наши суграђани живети боље”, каже градоначелница и додаје да се са истим циљем у акцију за чистији град укључило и Акционарско друштво “Ужице гас”:

“Ужичани ће имати могућност да се по цени, која никада није била нижа, прикључе на гасоводну мрежу. За ову годину та цена биће 450 евра без пдв-а, а моћи ће да се плати на 24 месечне рате. Грађани који су прошле године поднели захтев за прикључак на гас, моћи ће да се прикључе под истим условима, само што ће они прикључак плаћати на 12 месечних рата. Акција почиње 1. априла, а почетком истог месеца очекује се и конкурс за мере енергетске ефикасности”.

Још једна од мера која има за циљ смањење аерозагађења је пошумљавање и формирање нових зелених површина у граду. Доста тога урађено је током протекле године, а уз подршку ресорног министарства стижу и нове саднице:

“Уз помоћ Министарства за заштиту животне средине настављамо са пошумљавањем нешто преко 2 ха, на пет парцела на Пори, Ибишевом гувну, у Крчагову и у Омладинској улици. Добијамо 5 150 нових садница, што уз 9 већ пошумљених хектара из 2019. године и 5 хектара из 2020. године знатно повећава наш зелени фонд, истиче Иван Станисављевић члан градског већа.

Настављају се и активности на обезбеђивању неопходних средстава за изградњу нове котларнице на гас, која ће заменити једину преосталу градску котларницу на мазут , чиме ће се такође знатно смањити концетрација штетних материја у ваздуху у самом центру града.