Ужичанима од братског Харбина
17/04/2020

Ужичанима од братског Харбина

Данас је у Ужице стигла медицинска опрема из Кине, донација нашем Здравственом центру од ужичког братског града Харбина. Градоначелник Ужица Тихомир Петковић навео је да је опрема дошла у правом тренутку, онда када је то најпотребније.

Градоначелник Ужица Тихомир Петковић

“Ужичани су срећни да је њихов град један од лидера у Србији када је у питању допринос реализацији политике нашег председника, политици зближавања и братског односа са кинеским народом. Ми смо већ више од годину дана град побратим са градом Харбином који је политички, привредни и културни центар једне регије на североистоку Кине, у области Манџурија, града који има 11 милиона становника.

Имали смо доста конкретних веза и заједничких акција у претходних годину дана. Руководство града Харбина донирало је, пре неколико месеци, око 300 000 евра за уређење спортских игралишта и Парка пријатељства на Пори, који смо тако назвали по пријатељству наша два града”, навео је градоначелник.

Помоћ из Харбина, 1000 заштитних одела-скафандера и 800 заштитних наочара, стигла је данас у Ужице

Градоначелник Петковић истакао је захвалност градоначелнику града Харбина и становницима овог града на значајној помоћи за наш град, за наш Здравствени центар, помоћ у виду 1000 заштитних одела-скафандера и 800 заштитних наочара.

“То је опрема која неопходна нашој ужичкој болници, нашим здравственим радницима, нашим ужичким херојима ових недеља и ових дана.”

Као што наш народ каже “добро се добрим враћа”, град Ужице је 13. фебруара послао, када је било највише потребно кинеском народу и граду Харбину, 20 000 заштитних маски. То је била наша донација, наш поклон нашим побратимима, пријатељима из Кине. Они су то запамтили и са великим задовољством пре неколико недеља понудили нам помоћ, питали нас шта је то што нам је најпотребније. Уз консултације са директорима Здравственог центра и ужичке болнице одлучили смо да то буде ова заштитна опрема која је данас стигла.”

Доспела опрема биће подељена здравственим радницима који су на првој линији одбране у борби против невидљивог непријатеља

Градоначелник је подсетио да оно по чему је Ужице посебно у Србији јесте да већ неколико година има блиске односе са пријатељицом из Народне Републике Кине госпођом Линдом Вонг, која је пре две године донирала 340 000 евра за завршетак једног дечијег вртића у нашем граду. Она је ових дана дала и једну велику донацију Србији, 135 000 заштитних маски, 10 000 тестова и више стотина скафандера.

Директор Здравственог центра Ужице Милош Божовић

Захваливши се на донацији у име свих запослених у Здравственом центру Ужице, директор Милош Божовић је навео да ће доспела опрема бити подељена здравственим радницима који су на првој линији одбране у борби против невидљивог непријатеља.