Уз велико интересовање Ужичана отворена изложба "Белешке пролазника"
01/10/2021

Уз велико интересовање Ужичана отворена изложба “Белешке пролазника”

На велико задовољство ужичке ликовне публике у Градском културном центру Ужице отворена је изложба графика Драгуљуба Каплановића Каплана “Белешке пролазника”.

Присутнима се најпре обратила Јелена Васовић директорка Градског културног центра Ужице, изразивши задовољство што управо Каплановом изложбом почиње обележавање Дана града. О сликама које су привукле великлу пажњу Ужичана, говорила је Катарина Доганџић Мићуновић, историчар уметности.

“На овим сликама су представљени прави јунаци и сви они теже за својим спасењем и то кроз доследност у свом животу и истрајању у ходу ка своме циљу. На свега неколико ових радова, има их 15, видимо више фигура углавном су ту усамљене, појединачне људске фигуре уз понеку фигуру пса, животиње, цвеће..На овим сликама су људи који шире љубав према природи, што је једнако љубави према човеку.

Није необично одакле оволики индијанци на Капалновим сликама, у данашњој култури индијанци су добили статус народа који је осмислио најлепше пословице у вези са очувањем природе. У времену у коме смо се ми затекли у коме је свакако пропадање природе један од највећих проблема , зато се су се појавили толики сиукси на овим сликама, који су природу заиста волели као ближњега свога”, истакла је Катарина Доганџић Мићуновић.

По њеним речима ,иза сваког доброг уметника пре свега стоји добар цртач, а Каплан је изванредан цртач.

“На основу својих цртежа он је израдио графике, оне су ручно одштампане у техници сито штампе, а затим их је бојио врло пажљиво у оној мери, да боја не наруши ту елеганцију, тај склад и ту јасноћу симболичке поруке коју носе црно беле графике.

Велики цртач, уметник, графичар Драгоњуб Каплановић Каплан захвалио се присутнима, а нарочито онима који су помогли да до ове изложбе дође.

” До ове изложбе дошло је захваљујући једном човеку, коме је требало 10 година да ме наговори да се вратим на технику и све ово што сам урадио, а то је Драгомир Ћитић мој школски друг, пријатељ. Такође захвалио би се Милу Зечевићу без чије помоћи, не бисте угледали ову изложбу, ту је још неколико пријатеља који су пуно учинили, јер то је велики подухват који не можете сами да изнесете, финансијски или ако су технички проблеми у питању”.

У име Града присутне је поздравио Ратко Трмчић члан Градског већа, уз позив Ужичанима да посете ову изложбу, али и све остале догађаје у оквиру Програма обележавања Дана града. Капланове графике у холу Градског културног центра заинтересовани могу погледати током овог месеца.