Уз подршку града почиње са радом канцеларија Удружења Рома у Ужицу
08/04/2023

Уз подршку града почиње са радом канцеларија Удружења Рома у Ужицу

“У просторијама које је Удружење Рома Ужице добило на коришћење од града, од данас ће сви припадници ове популације имати могућност да на лакши и бржи начин остваре своја права и реализују бројне активности, истакао је председник ужичког удружења Кристијан Халиловић уз захвалност градоначелници и граду на подршци, током пријема који је уприличен поводом 8. априла Међународног дана Рома.

“Захваљујући подршци и олакшицама веома мали број Рома у Ужицу је у стању социјалне угоржености, а можемо се похвалити и чињеницом да је велики број њих добио и запослење. Ипак, наш циљ у будућности је да, кроз наше удружење и што више пројеката и активности, подигнемо свест о значају образовања и важности школовања ромске деце, како би, касније, могли много лакше да се запосле. Желим да свим младима из ромске заједнице, својим примером, покажем да је могуће образовати се, успешно завршити школовање и запослити се”, додао је Халиловић.

Честитајући Међународни дан Рома свим Ромима који живе у Ужицу, градоначелница др Јелена Раковић Радивојевић, истакла је да је веома задовољна досадашњом сарадњом и пројектима који су реализовани у претходном периоду.

“Драго ми је што млад и успешан човек стоји на челу Удружења Рома у Ужицу и што је својим позитивним примером, понашањем и животним путем, отклонио све предрасуде и сумње када је реч о ромској популацији. Сви млади људи имају право на образовање, а касније и запослење, што треба искористити, али их, пре свега треба правилно усмерити, пружити им подршку и охрабрити их. Ми то и чинимо кроз издавајања за рад њиховог удружења, простор који смо им доделили на коришћење, али морам да нагласим и све остале мере које су им једнако доступне као и осталим грађанима Ужица.”

Члан Градског већа Слободан Грбић подсећа да Ромска популација у овој години може рачунати на буџет од 550 хиљада динара који ће бити реализован у складу са Акционим планом за Роме, али и да се једнако води рачуна о суграђанима којима је потребна помоћ, па су тако они равноправни корисници свих видова подршке намењене социјално угроженом становништву.

Удружење Рома у Ужицу основано је 1980. године, међу првима на Балкану, а данас броји око 80 чланова. Поред отварања канцеларије која се налази у бившим просторијама ужичког “Биоктоша”, Светски дан Рома обележиће и манифестацијом у Градском културном центру Ужице.