Усвојени програми пословања јавних предузећа за 2022. годину
29/12/2021

Усвојени програми пословања јавних предузећа за 2022. годину

На последњем овогодишњем скупштинском заседању дата је сагласност на Програме пословања са финансијским планом јавних предузећа. Сагласност је дата и на Предлог одлуке о давању сагласности на коначан нацрт јавног уговора о поверавању обављања делатности јавног линијског превоза путника на територији Града Ужица.

Како је истакао Срђан Недељковић члан Градског већа за јавна предузећа, програми пословања “Биоктоша”, “Водовода”, “Нискоградње”, “Градске топлане”, “Депоније Дубоко”, “Ужице развоја”, “Стана” и “Великог парка” засновани су на реалним приходима, а поред редовних активности у свим поменутим предузећима планиране су и нове инвестиције, све са циљем подизања квалитета услуга на виши ниво.

На овом 15. скупштинском заседању дата је сагласност на нацрт јавног уговора о поверавању обављања делатности јавног линијског превоза путника на територији града Ужица. То је био још један од неопходних корака пре потписивања уговора са “Бечеј превозом”, као  једином фирмом која је испунила услове предвиђене конкурсном документацијом.

Слободан Шиљковић члан Градског већа за саобраћај подсетио је да је пројекат јавног приватног партнерства започет пре годину дана и да је толико времена било потребно да се заврше све правне и остале процедуре неопходне за склапање уговора.

“Требало би да од 1. јануара и званично добијемо новог превозника, који ће морати да испуни услове предвиђене уговором. То су између осталог енергетски ефикасна возила на компримовани природни гас.  “Бечеј провоз” ће имати обавезу да изгради једну компресорску станицу за пуњење аутобуса, а након тога да обезбеди тикетинг систем који није ни мало јефтин и који рецимо Крагујевац плаћа око 2 милиона динара, а за Ужице би износио око 800 хиљада динара сваки месец.  То је и разлог зашто смо управљање аутобуском станицом спојили са поверавањем послова превоза на територији града Ужица. Најбоље је да онај који врши превоз управља и аутобуском станицом, да не буду два правна лица па да буде неких проблема. Након потписивања уговора биће дефинисани и рокови за успостављање новог система и замену самих возила”.

Бранислав Митровић председник Скупштине Града Ужица задовољан је конструктивним радом по свим тачкама дневног реда ове 15. али и свих осталих скупштина одржаних током ове године.

“Иако смо радили у посебним условима јер корона нас је изместила из наше скупштинске сале у Градској кући у зграду Народног позоришта, можемо бити задовољни. Расправљали смо о темама које су животно битне за наш град, имали смо веома конструктивне дебате и оно што је најважније настављена је традиција ужичке скупштине која се одвија у амбијенту  пристојности и достојанственог наступа иако имамо супротна мишљења”.

Одборници су своју сагласност дали и на Програм енергетске ефикасности Града Ужица за период 2021-2024 година. Именовани су чланови Зеленог савета и Савета родитеља Града Ужица.