Усвојен први овогодишњи ребаланс буџета
09/06/2022

Усвојен први овогодишњи ребаланс буџета

На 18. по реду скупштинском заседању усвојен је предлог одлуке о завршном рачуну буџета Града за прошлу годину и први овогодишњи ребаланс буџета.

Како је истакла, обраћајући се одборницима градоначелница Ужица др Јелене Раковић Радивојевић, све што је планирано у прошлој години је у највећој мери и остварено. Реализовани су суштински важни пројекти за грађане везани за екологију, социјалну заштиту, културу, образовање, инфраструктуру, саобраћај. По њеним речима 2021. може се оценити као добра буџетска година, а судећи по тренутној ситуацији и текућа обећава, када су у питању инвестиције и реализација буџета.

Миодраг Петковић члан Градског већа за буџет и финансије истиче да је у прошлој години издвојен значајан новац за чишћење и одржавање града, ширење водоводне мреже, и реализацију важних пројеката на које се чекало деценијама.

“У претходној години имали смо приходе које смо планирали у буџету од скоро 3,5 милијарди динара и наши текући приходи су оставарени 100% што је сјајна вест. Извршење расхода је око 91%, природно је да се један део расхода некада не изврши, јер некада на неким позицијама није потребно средстава колико се у почетку планира”.

Усвојеним ребалансом буџет за ову годину увећава се за 432 милиона динара, тако да сада износи 4,2 милијарде динара. По Петковићевим речима то је последица боље остварених текућих прихода али и средстава која су добијена од ресорних министарстава

“Овако увећан буџет омогућиће нам да урадимо више у овој години него што смо планирали, определили смо један део средстава и за установе којима је потребан додатни новац до краја године, било да је реч о култури или образовању. Опредељена су додатна средства за предшколску установу, социјалну политику, за спорт”.

Највећи део средстава опредељен ребалансом усмерен је на инфраструктуру. Додатних 120 милиона динара намењено је за текуће поправке и одржавање путева, а 80 милиона динара опредељено је за неколико пројекта за које је добијена подршка од Европске уније за енергетску санацију и реконструкцију вртића, школа и здравствених установа”.