Успешно реализована вежба "Систем 2021" у Ужицу
05/11/2021

Успешно реализована вежба “Систем 2021” у Ужицу

На више од 50 локација у Републици Србији одржана је тактичка вежба система заштите и спасавања   “Систем 2021”. У Ужицу је приказан сценарио земљотреса, који је регистрован на подручју Вишеграда јачине 6,2 степена Меркалијеве скале, услед чега је активирано клизиште у Улици Светозара Марковића.

По овом сценарију, Градски штаб је прогласио ванредну ситуацију на територији града Ужица и наредио приправност јавно комуналних предузећа, установа и свих других субјеката, који су по потреби укључени у санацију последица. Први извештаји показали су да на територији града није дошло до озбиљнијих последица осим на територији МЗ Росуље, где је дошло до активирања клизишта и пуцања магистралног цевовода сирове воде. Урушила су се четири објекта, а још неколико је угоржено. Клизиште је затрпало неколико аутомобила и у прекиду је саобраћај у Улици Светозара Марковића, тако да се грађани упућују да користе алтернативне правце. Због пожара на трафостаници у близини клизишта без струје је остало око 150 потрошача.

Ова ситуација, по речима Зорана Милитарова била је прилика да се сви сегменти система тестирају, а оно што је вежба показала је систем спреман да одговори оваквим и сличним ситуацијама, којих је у Ужицу и било у претходним годинама.

“Важно је рећи да поред овога што се дешавало на терену, дешавало се и много тога у организационом смислу, значи у раду Градског штаба, доношењу одговорајућих наредби и стављања у приправност резервног људства и јединица. У вежби је учествовало више од 100 људи од којих се један део налазио овде, а други на осталим локацијама. Када би се томе додао и број људи који су стављени у приправност то је близу 200”.

Тим Црвеног крста Ужице са својим спасилачким тимом био је задужен за евакуацију и збрињавање повређених лица у сарадњи са Ватрограсно спасилачком јединицом цивилном заштитом и припадницима сектора за ванредне ситуације.

“Успели смо да реализујемо све активности дошли смо до повређених и збринули их у Прихватилиште на Забучју или у сарадњи са службом Хитне помоћи до одговарајуће здравствене установе. Сва лица која су прошла кроз прихватилиште су евидентирана и тако данас имамо шест повређених лица, две теже и четири лакше повреде, шест неповређених лица и троје деце”, истако је Данило Старчевић вођа Тима Црвеног крста Ужице организације која има 15 обучених спасилаца и велики број волонтера 24 сата спремних за реаговање у оваквим ситуацијама.

Да је вежба у Ужицу, али у осталим градовима Србије успешно реализована потврдио је и министар унутрашњих послова Александар Вулин

“Осам хиљада људи је показало колико смо ефикасни и способни и да Србија може да буде мирна и сигурна, јер има ко да брине о њој, чак и у тренуцима највећих катастрофа”, рекао је Вулин.