Ускоро креће изградња секундaрне мреже фекалне канализације за домаћинства у Турици
23/02/2022

Ускоро креће изградња секундaрне мреже фекалне канализације за домаћинства у Турици

“Решавањем проблема фекалне канализације у Месној заједници Турица не добијају само грађани ове месне заједнице већ читав град. Имаћемо чистију реку и решићемо проблем који већ дуго година постоји у овој месној заједници”, истакао је у разговору са градоначелницом Ужица др Јеленом Раковић Радивојевић председник Савета МЗ Турица Светислав Вермезовић.

Према његовим али и речима мештанина Слободана Николића након дужег периода у ову месну заједницу улажу се значајна средства.

“Осим овог колектора, овај део града ће добити реконструисане улице, дечији вртић ће добити проширење, изградиће се игралиште за децу и месна заједница ће се проширити. Ово насеље је велико и надам се да ћемо након уређења добити и неки већи маркет, јер сад имамо само једну продавницу. Након комплетног уређења Турица ће постати једно урбано насеље”.

Велика улагања у овој али и наредним година у МЗ Турица потврдила је и градоначелница др Јелена Раковић Радивојевић.

“У складу са планираним активностима и буџетом у овој години опредељено је више од 70 милиона динара за инфраструктурне радове у месној заједници Турица. Највећи део средстава уложићемо у наставак радова везаних за мрежу фекалне канализације. Како смо у протеклом периоду завршили изградњу главног колектора у дужини од 1,3 километра и препумпне станице, наредни корак је секундарна мрежа. Управо је расписан тендер за извођача радова за изградњу секундране мреже у три крака што ће омогућити прикључке за око 100 домаћинстава. Ти радови вредни су 35 милиона динара и биће финансирани средствима из буџета града. Сопственим средствима у износу од 12,5 милиона Град ће финансирати и изградњу савременог дечијег игралишта у овој месној заједници, а око 12 милиона динара биће уложено у комплетну реконструкцију неколико улица у којима ће бити урађена и кишна канализација.

Сигурно као и до сада, од пресудног значаја биће сугестије самих мештана, који најбоље знају шта је оно што им је неопходно и који ће одредити приоритете”, закључила је градоначелница.

 

Никола Максимовић директор ЈП “Ужице развој” рекао је да је овим пројектом предвиђено да се комплетно уради преко 2км секундарне мреже, у три улице и то су улице Милана Верговића, Исидоре Секулић и Станоја Главаша.

“Предвиђено је да се у овим улицама уради комплетно фекална мрежа да се поставе шахте и да се након тога изврши комплетно асфалтирање у пуном профилу. Такође, предвиђено је да се уради префабрикована мала црпна станица која ће у деловима насеља где не постоје одговарајући притисци и падови извршити додатно прекопавање фекалне канализације. Упоредо са овим радовима припрема се пројектна документација за прикључење на мрежу целог насеља али и кућа које гравитирају уз Волујачки поток, а које се надовезују на ове три улице. У току су и радови на препумпној станици где решавамо питање напајања струје, упоредо завршавамо препумпну станицу и комплетно фекалну канализацију”.

Максимовић додаје и да ЈП “Ужице развој” тренутно ради на изради Плана детаљне регулације комплетног комплекса Турица како би се планирали, а касније реализовали многобројни нови садржаји.