Уручени уговори за 110 незапослених Ужичана
08/07/2019

Уручени уговори за 110 незапослених Ужичана

Град Ужице и Национална служба за запошљавање – филијала Ужице свечано су доделили уговоре и одлуке незапосленим лицима кроз реализоване програме и мере активне политике запошљавања по потписаним споразумима између НСЗ, Града Ужица и Градске општине Севојно.

Град Ужице је за реализацију програма и мера Акционим планом за запошљавање издвојио средства у износу од 11 милиона динара, НСЗ је обезбедила око 7,4 милиона, а Градска општина Севојно издвојила је 900 хиљада динара.

Данашња додела односила се на субвенције за самозапошљавање, јавне радове, програм стручне праксе, програм стицања практичних знања и субвенција послодавцу за нова радна места. Уговоре су доделили градоначелник Ужица Тихомир Петковић и директор НСЗ Зоран Мартиновић.

Уручени су уговори за 110 незапослених Ужичана са територије Града Ужица кроз различите програме и мере активне политике запошљавања.

“Веома смо поносни што смо у могућности да пратимо и позитивно утичемо на кретања на локалном тржишту рада и подстичемо запошљавање у нашем граду. У 2019. години основна активност Града Ужица усмерена је ка успостављању тренда раста запослености и смањења незапослености” истакао је градоначелник Ужица Тихомир Петковић и додао “НСЗ и Град Ужице су препознали приоритете у области политике запошљавања, тако да смо стимулисали управо оне програме и мере који су усмерени на теже запошљиве категорије незапослених лица као што су млади  до 30 година старости, старије од 50 година, вишкове запослених, нискоквалификована лица, особе са инвалидитетом”.

Градоначелник Петковић је рекао “Ове године смо заједнички издвојили 18,4 милиона динара, 11 милиона је обезбедио Град Ужице, а разлику Национална служба. Од тих 11 милиона, 2 милиона Град је издвојио за техничку подршку односно за реализацију програма јавних радова на којима ће бити ангажовано 10 незапослених лица, преко наших јавних предузећа за оне послове за које не можемо лако да нађемо радну снагу. За претходне четири године кроз успешну сарадњу са НСЗ 532 Ужичана је кроз заједничке програме добило шансу да ради. Ово није оно што потпуно грађани очекују, али се надамо да ћемо отварањем индустријске зоне за годину дана имати нове инвеститоре са великим бројем нових радних места. Овим путем бих се захвалио директору НСЗ Зорану Мартиновићу на свему што чини за град Ужице и доприноси да већи број Ужичана из године у годину добија шансу да ради”, навео је Петковић.

Директор НСЗ Зоран Мартиновић је истакао да је ово прилика да се потврди партнерство које траје уназад најмање 5 година, где Град Ужице сваке године издваја између 15 и 20 милиона динара за програме финансирања Локалног акционог плана запошљавања. “Свакако да је Ужице пример како се политика запошљавања сагледава на локалном нивоу имајући у виду да управо наша децентрализација политике запошљавања жели да афирмише то партнерство, приближи програме запошљавања локалним срединама зато што они најбоље препознају које су то циљне групе, делатности које треба подстицати. Национална служба је до сада у филијалу Ужице пласирала негде око 67 милиона динара, која су омогућила да се у програму запошљавања, обука које подстичу запошљавање укључи близу 350 лица”, навео је Мартиновић.