Унапређење правног оквира и процедура за учешће јавности у поступцима процене утицаја на животну средину
14/10/2021

Унапређење правног оквира и процедура за учешће јавности у поступцима процене утицаја на животну средину

У оквиру Европске недеље локaлне демократије у Регионалном иновационом стартап центру у Крчагову  одржан је Консултативни састанак о унапређењу правног оквира и процедура за учешће јавности у поступцима процене утицаја на животну средину.

Била је ово прилика да се представници града Ужица и више локалних самоуправа из региона пре свега Ужица, Краљева, Чачка, Сјенице, као и представници цивилног друштва ближе упознају са правилником о олакшавању процене утицаја на заштиту животне средине. По речима Наде Јовичић градске већнице за заштиту животне средине, енергетску ефикасност и туризам захваљујући Регулаторном институту за обновљиву енергију и животну средину (РЕРИ), а у оквиру обележавања Европске недеље локалне демократије, предочене информације много ће значити у наредном периоду

“РЕРИ је изабрао Град Ужице за један од првих консултативних састанака поводом ове теме јер је град Ужице пример добре праксе, а захваљујући свим активностима које реализује Одељењу за заштиту животне средине. Да је заиста тако потврђује и чињеница да смо ове године по први пут препознати од Министарства заштите животне средине и Министарства рударства и енергетике као добри партнери и подржани у релаизације одређених пројеката”.

Мирко Поповић Програмски директор Регионалног института за обновљиву енергију животне средине, упознао је присутне са активностима и радом института. РЕРИ је по његовим речима удружење које се у великој мери бави процедуром процене утицаја као важним превентивним механизмом за заштиту животне средине.

“У претходном периоду кроз обуке које смо реализовали са организацијама цивилног друштва, јединицама локалне самоуправе идентификовали смо низ потреба и проблема везаних за учешће јавности у поступку процене утицаја и одлучили смо се да покренемо ову заговарачку иницијативу са предлогом да се измене подзаконска акта која регулишу поступак учешћа јавности, како у процени утицаја за пројекте тако и у стратешкој процени утицаја”.

Поповић додаје да је постојећи правилник који реглише јавни увид у поступку процене утицаја израђен 2005. године и да се није се мењао од тада, иако је  у међувремену дошло до промене директива Европске уније.

“Пре свега тиме што ће подзаконска акта која уређују учешће јавности у процени утицаја бити прецизнија, конкретнија тако што ће се утврдити обавезне констултације са одређеним органима власти, регулисати електронска комуникација, објављивање студија и иформација. Ово је позив онима који се сусрећу са поступком процене утицаја у свом раду да дају допринос предлогу правилника који ћемо на крају упутити ресорном министарству са захтевом да се ова подзаконска акта измене у складу са потребама органа управе тако и заинтересоване јавности”.

Ово је први консултативни састанак , наредни је у Нишу, а након тога биће отоворене јавне консултације, како би се омогућило свим заинтересованим учесницима да доставе своје предлоге, у односу на правилнике које је РЕРИ припремио.