Укинута ванредна ситуација на територији Града Ужица
25/05/2021

Укинута ванредна ситуација на територији Града Ужица

На седници одржаној данас, Градски штаб за ванредне ситуације размотрио је извештај Завода за јавно здравље Ужице о тренутној епидемиолошкој ситуацији на територији града Ужица као и информације о предузетим мерама од стране надлежних органа. Констатовано је да је епидемиолошка ситуација стабилизована да нема потребе за посебним мерама, већ да се контрола епидемије може спроводити редовним мерама које су прописане уредбом Владе Републике Србије. Због свих наведених разлога Градски штаб за ванредне ситуације дао је предлог, а градоначелница Ужица др Јелена Раковић Радивојевић саопштила одлуку да се на територији града Ужица укида ванредна ситуација.

По речима градоначелнице на овој седници усвојени су и одређени закључци:

“Све док траје опасност од заразне болести ковид 19 примењиваће се све мере које су прописане актима Владе Републике Србије и надлежних органа, Град Ужице наставиће да пружа помоћ и подршку здравственим установама и ковид амбулантама као и до сада. Волонтери Црвеног крста Ужице и Цивилне заштите и даље ће бити ангажовани у процесу имунизације. Градски штаб још једном апелује на грађане да буду максимално одговорни јер је у њиховом интересу и интересу очувања јавног здравља да избегавају ризична окупљања да носе заштитне маске и одржавају прописану дистанцу и да се вакцинишу.”

По речима Зорана Милитарова начелника Градске управе за инсекцијске послове и комуналну полицију, да се епидемиолошка ситуација значајно побољшава потврђују и подаци Завода за јавно здравље Ужице. У марту смо имали 1757 позитивних особа на територији града, у априлу 1012 а у овом месецу 249 позитивних на ковид 19.

“Такође, важно је рећи да се број хоспитализованих лица значајно смањио, што омогућава да се здравствене установе врате нормалним активностима. Томе треба додати и информацију да је на јучерашњи дан број вакцинисаних људи  са другом дозом на територији Града износио 23 054 особе, а на ревакцинацију чека око 4000 људи. У процентима имамо око 50 одсто вакцинисаних и то је мотивација да наставимо даље, треба да утичемо и да апелујемо да се што више људи вакцинише, да достигнемо 70% и што је најважније да имамо што већи обухват младих људи. Наишли смо на позитиван одзив грађана, све је више предузећа, угоститеља, такси удружења чији запослени долазе колективно да се вакцинишу. Ипак, оваква ситуација не значи да је ковид нестао, он је и даље ту и даље је врло висок ризик и треба наставити са сигурним мерама које су предузимане и до сада.”

Како све актуелне мере Републичког кризног штаба остају на снази, Милитаров каже и да ће надлежни органи наставити да врше контролу спровођења истих.

“У складу са свим препорукама нама није био циљ да само кажњавамо, јер је пословање свих привредних субјеката ионако било угрожено, успели смо да нађемо заједнички интерес и са привредницима и са грађанима кад је у питању предузимање мера и верујем да ће то тако остати и даље.”

У претходном периоду било је око 4700 контрола и доста изречених прекршајних казни, а по том основу у републички буџет се слило више од 10 милиона динара.