Кроз пројекат "Удружимо се" биће уређене јавне површине на 13 локација
13/09/2019

Кроз пројекат “Удружимо се” биће уређене јавне површине на 13 локација

Град Ужице ће суфинансирати у 2019. години пројекте од јавног интереса кроз спровођење акције „Ужички програм локалног партнерства“ који омогућава непосредно учешће грађана у решавању дела проблема локалних заједница у сарадњи са Градом Ужицем. Средства за ове намене обезбеђена су кроз наплату пореза на имовину.

Члан Градског већа Града Ужица Миодраг Петковић

“Градско веће је на предлог Конкурсне комисије донело одлуку о додели средстава за пројекат Ужички програм локалног партнерства “Удружимо се” за 13 пројеката. Реч је о пројекту који је препознат и у Србији као пример добре праксе, јер представља нови приступ у креирању и трошењу буџетских средстава. За овај пројекат који омогућава да наши суграђани предлажу идеје за уређење јавних површина из њиховог окружења, у буџету је опредељено пет милиона динара” – рекао је Миодраг Петковић, члан Градског већа задужен за област финансија.

“Имали смо 19 предлога пројекта, Конкурсна комисија је извршила увид у све поднете пријаве и рангирала 13 предлога. Реч је о 13 локација, од којих се осам локација налази у самом граду, две локације у Градској општини Севојно и преостале три у нашим селима. Пројекти који су одбијени не значи да се неће радити у наредном периоду јер је за поједине Град Ужице кроз друге начине планирао да финансира уређење тих јавних површина, а неке ћемо реализовати идуће године када буде изашао нови конкурс. Пројекти који су прошли могу да крену са реализацијом већ од данас и надамо се да ће до краја године свих 13 бити завршено” -истакао је Петковић.

Град Ужице суфинансира пројекте појединачне вредности до 500.000 динара. Обавеза грађана који покрећу иницијативу је учешће од 10 посто кроз волонтерски рад. Реч је о уређењу јавних површина, као што су спортски терени, дечија игралишта, стазе, шеталишта, излетишта, приступи за особе са инвалидитетом, простори испред стамбених зграда и сличне локације.

Ружа Пенезић, координатор за урбанизам и развој у ЈП Ужице развој

“Кроз пројекат „Удружимо се“, могуће су активности везане за реализацију урбаног идентитета Града Ужица и формирање малих јавних површина који се трансформишу на начин који је прилагођен аспектима и потребама наших суграђана и наравно могућности које су остварене кроз коришћење тих неформалних инструмената у урбанизму, а то су партиципација грађана и њихово укључење у реализацију активности” рекла је Ружа Пенезић, архитекта и додала “ове године је Град први пут укључен у такве активности које ће се надамо се популаризовати и дати много већи допринос касније и у реализацији и очувању и одржавању таквих јавних површина”.

Дејан Топаловић представник станара из Улице Хероја Јерковића

“Јавили смо се на позив Града Ужица и конкурисали за уређење јавне површине испред наше зграде у Улици Хероја Јерковића. Захвљујемо се Граду што су изашли у сусрет и подржали наш пројекат уређења паркића за рекреацију, одмор и дружење који нама пуно значи,  јер је реч о великом насељу, где има много мале деце, али и старијих суграђана” истакао је Дејан Топаловић представник станара овог дела града.