Учионице у основној школи у Крвавцима поново топле
01/12/2020

Учионице у основној школи у Крвавцима поново топле

У Основној школи Алекса Дејовић у Крвавцима учионице су поново топле и ђаци су у школским клупама. Завршени су радови на замени котла који је недавно услед хаварије престао са радом. Заједничким напорима Града Ужица, руководства школе и родитеља решен је дугогодишњи проблем грејања у овој школи.

Градоначелница Ужица др Јелена Раковић Радивојевић истакла је да је реконструкција котларнице у Основној школи у Крвавцима одличан пример добре сарадње представника родитеља, Школске управе и Града Ужица.

“Покушавали смо да решимо проблем са старим котлом, али нисмо успели и донели смо одлуку да се стари котао замени новим. Вредност новог котла је 650 хиљада динара, док ће целокупни радови везани за поставку котла и развод свих цеви, прикључење котла на грејна тела износити око 1,2 милиона динара.

Школа у Крвавцима има 147 ученика, одлично наставно особље и наставиће да ради. Свакако да нам није циљ да затварамо школе, напротив покушаћемо да у периоду који је пред нама оживимо још већи број школа у сеоским срединама. Ову школу је потребно реновирати, ушла је у пројекат енергетске ефикасности који се финансира од стране Владе Швајцарске, тендер је завршен и након свих процедура од стране Швајцарске Владе и Министарства рударства и енергетике очекујемо да крајем јануара буде потписан уговор, а да радови везани за енергетску ефикасност на школи почну почетком марта” – истакла је градоначелница.

Директорка школе Ирена Дрндаревић истакла је важност сарадње између институције образовне установе и Града и додала да у овом случају без помоћи и разумевања градског руководства проблем не би могао бити решен.

Директорка школе “Алекса Дејовић” Ирена Дрндаревић

“За један кратак период решен је проблем са грејањем школе који већ годинама траје. Како деца не би губила наставу док трају радови на замени котла,  у сарадњи са Јавним предузећем “Ужице развој” обезбеђен је превоз за ученике од Злакусе до Основне школе “Алекса Дејовић” у Севојну, у оба правца. Ђаци се од јуче опет налазе у својим школским клупама, у угрејаним и топлим учионицама на задовољство свих нас”-рекла је директорка.

Директорка је истакла да школу у Крвавцима похађају деца из Крваваца, Поточања, Злакусе, Горјана, Потпећа, укупно њих 147, а само у петом разреду има 29.

Директорка је навела да је школа у Крвавцима једна од десет школа у Србији која је у претходних пар година добила могућност да ради обогаћен једносменски рад.

“Ово је друга година како настављамо са тим пројектом. Због тренутне епидемиолошке ситуације спроводимо искључиво подршку учењу, не и оне радионице које смо у току претходне године радили. Око 40 деце је било укључено у једносменски рад и то је један својеврстан показатељ добре сарадње са наставницима.”

На пролеће ће котао на чврсто гориво бити замењен котлом на пелет

Родитељи ученика школе у Крвавцима су се организовали, чистили и износили стари котао како би се нови могао ставити у употребу. Сопственим средствима родитељи су проширили улаз, урадили улазна врата на котларници. Неколико десетина родитеља су свакодневно своје слободно време користили да помогну школи да што пре заврши радове у котларници, како би се деца вратила у школске клупе.

Борко Павић представник родитеља навео је да је основна школа у Крвавцима врло битан центар за опстанак људи на селу, тј. ових пет села из којих деца иду у ову школу.

Борко Павић. представник родитеља

“Забринутост родитеља је решена постављањем новог котла, захваљујући координацији Града Ужица, руководства школе и представника родитеља који су се укључили да би се што пре поставио нови котао, како би школа добила квалитетно грејање. Деца су кренула у своју школу, а очекујемо да ће се на пролеће завршити пројекат енергетске ефикасности, чиме ће се трајно решити проблем школе.”-навео је Павић.