У Ужицу отворена изложба „Бањалука центар Врбаске бановине“
18/02/2020

У Ужицу отворена изложба „Бањалука центар Врбаске бановине“

Поводом Дана државности Србије у Историјском архиву Ужице, отворена је изложба Архива Републике Српске „Бањалука центар Врбаске бановине“. Изложба је приређена на основу богате изворне грађе Архива Републике Српске и сведочи о друштвеном животу у једном од златних периода Бањалуке, од 1929. до 1941. године, а базирана је на истоименој монографији архивских докумената која је настала као резултат вишедеценијског рада аутора Небојше Радмановића и Верице М. Стошић на пољу архивистике и историографије. Коаутор изложбе је Владан Вуклиш. Ова изложба кроз архивске документе и фотографије представља централно градско језгро и низ грађевина у Бањалуци које је као трајну заоставштину граду оставио бан Светислав Милосављевић. Изложба је приређена прошле године за Дан града Бањалуке 20. априла, а поводом 90 година формирања Врбаске бановине.

Овом приликом, директор Историјског архива Ужице, Жељко Марковић је подсетио на плодну сарадњу два архива која траје више од деценију и по током које су размењивали изложбе, али су приредили и неколико заједничких изложби, објавили три- четири књигe и организовали неколико заједничких скупова. Марковић је најавио да ће ове године бити заједнички објaвљен и превод књиге о Његошу која никада није штампана у Србији. Он је овом приликом поздравио цео колектив Архива Републике Српске који је дошао у Ужице.

На плодну сарадњу два архива указао је и Бојан Стојнић, директор Архива Републике Српске. Он је подсетио на заједничко објављивање књиге „Мостови на кривој Дрини“ аутора Жељка Марковића, која је преведена на енглески захваљујући заједничком пројекту ова два архива и Државног архива Црне Горе. На основу књиге урађена је и изложба која је гостовала широм Републике Српске и у неколико градова у Србији, а коју ће Архив Републике Српске, на јесен ове године, представити у Бечу у оквиру Дана Републике Српске у главном граду Аустрије. Изложбу, уместо каталога, прати двојезична монографија.

Присутне је поздравио и председник Удружења архивских радника Републике Српске Душан Поповић, а изложбу је отворио Иван Станисављевић, заменик градоначелника Ужица који је пожелео наставак и даље ширење сарадње два архива.

Извор: infoera.rs