У Ужицу основана Академија струковних студија Западна Србија
23/09/2019

У Ужицу основана Академија струковних студија Западна Србија

Академија струковних студија Западна Србија са седиштем у Ужицу основана је од стране Владе Србије у склопу реформе високог образовања. Академија је формирана од бивших високих школа струковних студија у Ужицу и Ваљеву и треба да допринесе што бољем обучавању младих за рад у стартап центру који ће ускоро бити отворен у Ужицу.

Оснивање Академије која ће бити смештена у простору бивше касарне у Крчагову и креће са радом наредне школске године, је важан корак за Ужице на путу ка будућем универзитету.

Потпредседник Националног савета за високо образовање Бранислав Јеремић

Потпредседник Националног савета за високо образовање Бранислав Јеремић је навео да у Србији тренутно има 47 високих школа струковних студија, а план је да се од њих формира 14 академија:

“Формирањем академија у Кикинди, Пироту, Ужицу и Шапцу смањиће се и миграције ка развијеним центрима Србије. Није све само у Београду и Крагујевцу. Млади ће имати прилику да у својим градовима уче, а касније и раде у стартап компанијама.

Формирањем Академије Ужице потврдило регионални значаја као седиште Западне Србије

Градоначелник Ужица Тихомир Петковић је истакао да је формирање Академије потврда да у последњих неколико година Ужице уз помоћ Владе успева да потврди регионални значај као седиште Западне Србије:

“Ово је важан дан за развој високог образовања у Ужицу, зато што ће ова Академија заједно са Педагошким факултетом бити центар развоја високог образовања у нашем граду и предуслов да млади остају да уче, раде и живе у свом граду. Следи акредитација заједничких образовних програма ове Академије и Факултета техничких наука из Новог Сада за струковне и мастер студије.”

На конститутивној седници је формиран привремени Савет струковних студија Западна Србија за чијег председника је изабрана Јелена Раковић Радивојевић. Донет је Правилник о раду и формирана комисија која треба да донесе Статут Академије.

Извор: radioluna.rs/Град Ужице