У току електронска пријаве деце у предшколске установе
16/04/2020

У току електронска пријаве деце у предшколске установе

Услуга еВртић представља електронску пријаву деце за упис у предшколске установе. Родитељ више не морају да одлази на разне шалтере приликом пријаве детета у предшколску установу, већ пријаву могу обавити електронски на Порталу еУправа. Осим у Ужицу, од ове године услуга је омогућена у 140 градова и општина Србије.

Градоначелник Ужица Тихомир Петковић истиче да услуга еВртић омогућава родитељима да електронски, брже, лакше и бесплатно пријаве своје дете за боравак у предшколским установама.

“Захтеви се достављају преко Владиног портала е-Управа, у делу услуге е-Вртић. Предност оваквог начина пријављивања је у томе што део документације као што је извод из матичне књиге рођених, пребивалиште и уверења о запослењу нису потребна, јер се аутоматски прибављају. Потврде самохраних родитеља, они који користе неки вид социјалне помоћи, дечји додатак, ратни војни инвалиди и родитељи који имају децу са посебним потребама мораће и даље да достављају документацију”, наводи Петковић.

 

“Позивам родитеље да користе ову услугу, а они који нису у могућности електронски да пријаве децу, моћи ће по завршетку ванредног стања лично да дођу у Предшколску установу Ужице и пријаве децу”.

“Новина у Предшколској установи је и могућност онлајн рада деце са васпитачима и логопетима. Васпитачи су успоставили контакт са родитељима, тако да на један од модерних видова комуникације родитељи могу своју децу свакодневно или у договору са васпитачима, припремити да, дневно, одређено време проведу у раду са васпитачима Предшколске установе. Позивамо родитеље да користе ову могућност у што већем обиму, да на тај начин олакшају и себи и деци ову изолацију и ово време ванредног стања”, наводи Петковић.

Директорка Предшколске установе Ужице Веселинка Јовановић истиче да су васпитачи из Предшколске установе узели учешће у раду на даљину, односно онлајн рад са родитељима и децом. Васпитачи су оформили малу онлајн заједницу, преко вибер група, смс порука или телефонских позива, са децом и родитељима своје васпитне групе и на тај начин васпитачи пружају подршку у време изолације.

“Васпитачи нуде разне садржаје, активности, препоручују родитељима разне платформе, линкове и самим тим остварују контакт са децом и са родитељима. Родитељи често имају повратне информације путем видео снимака, порука, фотографија и самим тим се укључују у рад своје васпитне групе, тако се наставља сарадња васпитача и родитеља, свих родитеља и деце једне васпитне групе. Велики број деце и родитеља је узео учешће у раду на овај начин”, наводи директорка Јовановић.

“На сајту Предшколске установе Ужице често се избацују садржаји који су јако корисни за рад са децом које родитељи могу користити. Такође, могу се наћи контакт телефони запослених у психолошко педагошком саветовалишту, као и помоћ логопеда који се укључују у рад са децом, најчешће је то путем вибер позива и порука.”

Електронска пријава деце за упис у предшколске установе кренула је са радом крајем марта и трајаће док траје ванредно стање, а вероватно и после тога.