У сусрет Светском дану заштите животне средине
04/06/2021

У сусрет Светском дану заштите животне средине

Малишани вртића Бамби уз подршку Града Ужица обележили су 5. јун Светски дан заштите животне средине. Својим цртежима на Градском тргу показали су да знају колики је значај чистог ваздуха, воде, дрвећа…

Показали су и да знају како се правилно одлаже отпад и на који начин се може даље третирати, јер по речима Бранке Загорчић из Предшколске установе Ужице са децом се на ове теме прича свакодневно.

“Радимо доста са амбалажним материјалом, неструктуираним материјалом који користимо у игри, а касније га одлажемо за рециклажу. Деца су упућена доста, идемо у шетење, родитељи са њима доста разговарају о томе, сви кући имају канте за раздвајање отпада. Иначе 5. јун Светски дан заштите животне средине Предшколска установа обележава сваке године седмицом коју називамо еколошком недељом. Ове године смо одлучили да се бавимо рециклажом, са децом разговарамо колико је она битна за очување животне средине. На ту тему деца ће кући разговарати и са својим родитељима, распремиће своје собе па ће сав материјал који је неструктуиран и непотребан донети да заједно одлажемо. Планирано је и уређење дворишта вртића, оплемењивање простора новим цвећем, а деца ће са васпитачима и у еколошке патроле.”

Светски дан заштите животне средине ове године обележава се под слоганом “Помири се са природом и помози јој да се обнови”, подсећа Нада Јовичић члан Градског већа за заштиту животне средине и туризам. То је, како каже, важан датум када посебно треба нагласити значај свих активности везаних за заштиту окружења у коме живимо.

“У току ове године на територији града биће пошумљено два хектара расположивог простора. Поред тога, после увођења примарне селекције отпада у домаћинствима радиће се на успостављању квалитетног система за управљање кабастим отпадом. Квалитет ваздуха повећавамо и мерама енерегетске ефикасности .”

Сутра ће у организацији компаније Генерали Србија уз подршку Града Ужица бити реализована акција чишћења парка код касарне у Крчагову.