У сусрет Престоници културе "КултУЕрица"
14/06/2023

У сусрет Престоници културе “КултУЕрица”

Манифестацијом “Витешки дани” почеће Културно лето за младе у Ужицу. Програм предвиђа низ манифестација намењених деци и младима, које ће са циљем промоције културе, креативности и дружења, бити организоване на отвореним просторима и у установама културе до септембра месеца.

“КултУЕрица” је, по речима Нађе Лазаревић, чланице Тима града Ужица за организацију Културног лета за младе, намењена деци и младима, а чиниће је различити садржаји намењени свим узрастима.

“Културно лето за младе представља кровни слоган свих културних догађаја и манифестација намењених деци и младима у нашем граду у периоду од јуна до септембра ове године, које ће се одржавати на различитим локацијама на отворном као што су башта и парк испред Градског културног центра, Главна улица, Трг партизана али и у установама културе. Део програма биће приређен и на Дечијем одељењу Опште болнице за децу која се тамо налазе. Занимљиво је и то што ће учешће на догађајима бити могуће без претходне најаве и сви садржаји потпуно су бесплатни. Једноставно желимо да се овог лета дружимо у нашем граду и дочекамо наредну годину у духу културе, заједништва, креативности и нових знања”.

Како је истакао Филип Баралић, директор Градског културног центра, установе која је припремила неколико манифестација, програм почиње 15. јуна.

“Витешки дани- У сусрет Видовдану“, је програм који нас води кроз епоху витезова указујући на част и витештво као универзалне вредности. Деца и млади имаће прилику да учествују у радионицама средњовековних заната, али и да присуствују промоцији стрипа “Сјај и сенка Немањића”, аутора Горана Томовића и Драгана Милутиновића, у оквиру које ће бити и изложба. Као наставак овог догађаја, имамо и предавања “Живот у средњовековној Србији”, Миломира Максимовића и “Ужички град”, Софије Радовић, док ће витешке радионице, витешки турнир и смотра витешких вештина, бити у суботу, 17. јуна”.

Изразивши задовољство што су се укључили у креирање садржаја за најмлађе суграђане, Бојана Ивановић из удружења “Едукативна развионица”, најавила је три занимљиве радионице.

“Прва ће бити одржана 1. јула у башти Градског културног центра. Реч је о забавној “Научнионици” , где на занимљив начин спроводимо експерименте из физике и хемије уз помоћ волонтера Канцеларије за младе. “Rock ‘n’ roll” радионица за најмлађе планирана је за 13. јул на Главној улици, уз учешће суграђана који шетају са децом и који ће имати прилику да са бендом “Никад спремни” кроз игру уче о овом музичком правцу. У августу спроводимо игру бојама где ћемо са децом са сметњама у развоју шарати мајице, а потом отисцима дланова направити заједничку слику на великом платну”.

Ана Дуковић, библиотекарка, говорила је о традиционалним радионицама, али и о програмима за младе и децу са сметњама у развоју.

И овог лета у Народној библиотеци Ужице биће организоване традиционалне радионице у периоду од 17. јула до 4. августа за децу узраста од 7 до 12 година и то кроз две тематске целине: едукативно-креативне радионице под називом “Куд погледаш свуда чуда” и шаховске радионице намењене почетницима “Мали шахиста”. Поред тога како истиче библиотекарка Ана Дуковић, припремљени су и садржаји за децу са сметњама у развоју.

“11. августа биће реализована сликарска радионица са младима и децом са сметњама у развоју Удружења ,,Анђели“ и дневног боравка, као и посета деци која се налазе на болничком лечењу у Општој болници Ужице. Ова посета подразумева и радионицу са нашом завичајном песникињом, Љиљом Андрић, која ће, након тога, имати и књижевно вече посвећено важности читања, креативног писања и изражавања”.

Волонтери Канцеларије за младе биће укључени у све догађаје најавила је координаторка Марија Маричић.

“Искрено се надам да ће Културно лето за младе постати препознатљиво и традиционално, и да ћемо се, у годинама пред нама, ширити и имати још више садржаја. Бићемо део свих манифестација, а када се наши ђаци врате у школе, у септембру ћемо организовати “Игре без граница” на Градском базену за све основце и средњошколце”.

24. и 25. јуна биће одржан Фестивал популарне културе, друштвених и видео-игара “Поп Кон Уе”, која окупља све заљубљенике у друштвене игре, док ће љубитељи анимираних филмова и цртаћа моћи да уживају у концерту музике из Дизнијевих цртаћа.

О свим планираним догађајима суграђани ће бити благовремено обавештени, поручују организатори, уз напомену да су си садржаји бесплатни.