У сарадњи са градом и партнерима фондација "Новак Ђоковић" отворила Центар за родитеље у Ужицу
22/10/2021

У сарадњи са градом и партнерима фондација “Новак Ђоковић” отворила Центар за родитеље у Ужицу

Ужице је пети град у Србији од укупно 15 у којима је отворен Центар за родитеље, а у оквиру програма “Подршка, не перфекција” који заједнички реализују Фондација Новак Ђоковић и фондација The Human Safety Net, Ђенерали осигурања. Центар за родитеље отворен је у вртићу “Зека” и намењен је свим родитељима деце до шест година старости са подручја града, који ће овде имати могућност да размене искуства, прошире своја знања и створе мрежу подршке.

После свечаног отварања Марко Ковачевић Програмски менаџер фондације Новак Ђоковић, истако је да је програм “Подршка, не перфекција” настао са жељом да се родитељима и старатељима деце предшколског узраста омогући простор и време да унапређују своје родитељске компетенције, да развијају мрежу подршке и генерално развијају боље односе са својом децом.

“Прошло је хиљаду родитеља кроз програм, након чега су наши партнери из Ђенерали осигурања Србије и њихове глобалне иницијативе препознали значај овог програма и прикључили нам се у жељи да заједно наставимо да реализујемо програм у више градова широм земље. Ужице је један од 15 центара који ће бити отворени до половине наредне године, 10 центара у овој и 5 у наредној години. Радујемо се да што већи број родитеља има прилику да у овим просторијама у пријатној атмосфери на креативан и отворен начин дели своја искуства, размењује нова знања и да на крају дана помогне својој деци да имају што срећније и задовољније детињство и да одрастају у здраве и праве људе”.

Синиша Вујовић, преставник Ђенерали осигурања каже да њихова глобална иницијатива већ три године подржава Фондацију Новак Ђоковић и овај програм.

“Додатна средства која су већ обезбеђена ће омогућити да отворимо 15 центара у 15 градова широм Србије. Наш циљ је, поред пружања стручне помоћи, да обезбедимо и место где ће родитељи моћи да размене своја искуства и изазове у свакодневном животу. Верујемо да ћемо кроз едукацију и оснаживање родитеља и старатеља деци обезбедити, сигурније, срећније одрастање и веће шансе за будућност”.

“Град је препознао и подржао и финансијски овај пројекат, јер смо препознали његов значај. Захваљујемо се фондацији Новак Ђоковић и њеним партнерима, и надамо се да ће Центар за родитеље функционисати веома успешно и након 2023. по завршетку реализације пројекта”, истакао је Ратко Трмчић члан Градског већа.

Веселинка Јовановић директорка Предшколске установе Ужице додаје да ће сви родитељи и после завршетка пројекта који финансира Фондација “Новак Ђоковић” у наредне три године, имати могућност да се окупљају на овом месту.

“До 2028. године ће наша установа пружати подршку родитељима кроз различите видове подршке, родитељи ће моћи да се окупљају и стичу нова сазнања, размењују искуства, наша подршка ће бити кроз тренера радионица који ће водити радионице и родитељи ће на тај начин стицати нова сазнања”.

Програм се састоји од 10 двосатних радионица, које се одржавају током 10 седмица за мале групе од по 15 родитеља/старатеља. Радионице воде стручни фацилитатори из локалне заједнице, међутим највише знања и најбољи савети очекују се од самих родитеља/старатеља.