У петак почиње трећи Жестивал у Ужицу
16/08/2017

У петак почиње трећи Жестивал у Ужицу

Боемско вече, које је саставни део Жестивала на програму је у петак 18.08. у 21 час. Ово вече ће освежити сећања на времена када је кафана била институција, на ужичке кафане и боеме који су постали легенде.

У суботу, 19. августа у 11 часова, на Градском тргу, на програму је свечано отварање III Међународног фестивала воћних ракија. Пред посетиоцима биће изложене ракије 86 учесника. Ове године, Жестивал има и међународни карактер јер су међу учесницима и произвођачи ракија из Републике Српске и Црне Горе. Жири Жестивала оценио је 102 узорка пристиглих ракија и њихова одлука о награђенима биће саопштена на отварању фестивала.

Председник Организационог одбора и председник Скупштине града, Бранислав Митровић, изнео је податак да је ове године било велико интересовање у општинама и градовима ван Златиборског округа и то како дестилерија, тако и пољопривредних газдинстава која се баве произвдњом ракије.

Да је Ужице познато по производњи шљиве и ракије, знало се и раније, али Жестивал показује да је ракијом направљен одличан производ који је свој пут на тржишту нашао у многим страним земљама и то баш у оним које су познате по производњи жестоких пића рекао је на конференцији за новинаре Раде Љубојевић, потпредседник Привредне коморе Србије.

Горан Лапчевић, испред Пословног клуба Западне Србије, Жестивал је окарактерисао као активност која спаја традицију и будућност. Он је истакао да је пре десет година препознат значај ракије као тржишног производа, да је улагано у дестилерије и да се сада, освојеним наградама на међународним такмичењима, показало да је то био прави потез.