У Народном музеју приређена промоција књиге "Аћим Стевовић, живот и дело"
08/10/2021

У Народном музеју приређена промоција књиге “Аћим Стевовић, живот и дело”

У Легату сликара Михаила Миловановића одржана је промоција књиге Илије Мисаиловића, “Аћим Стевовић, живот и дело”, која говори о животу и раду пројектанта хидроелектране “Под Градом” у Ужицу. На промоцији су говорили проф. др Радивоје Митровић, рецензент књиге и аутор, Илија Мисаиловић.

По речима аутора књиге Илије Мисаиловића, било је крајње време да се после 120 година зна нешто више о пројектанту прве електричне хидроцентрале.

“Рођен у Мокрој Гори, наше горе лист, са том дипломом немачког инжињера, прошао је фабрике, стекао  праксу и то знање пренео у Србију. Прича да треба да држимо везу са Европом није од јуче, такав систем, држава која је тек почела да развија индустрију морала је своје студенте да шаље тамо где су постојале велике школе, фабрике, а међу њима је био и Аћим. Срећна околност је што је он ушао у едицију знаменитих Срба и Академију наука са том едицијом, захваљујући чему сам добио неопходне податке и урадио биографију Стевовића”.

Како је истакао проф. др Радивоје Митровић, професор Машинског факултета Универзитета у Београду и рецезент књиге, кључна ствар коју треба истаћи јесте чињеница да се Народни музеј Ужице сетио више него важног актера.

“Он је један од ренесансних инжењера из периода када је Српска држава корацима од 7 миља ишла напред и била међу првима у свету која је схватила значај електричне енергије, индустријске произовдње и да није било Првог светског рата ко зна где би сада била Србија. Мисаиловић као аутор те књиге је урадио колосално важан посао. Није профитабилно што, ретко ко прихвата да ради из простог разлога што није добро плаћено, а историјски тек ће време позати колико је значајно. Ова поколења нису свесна колико историјску баштину чувамо, мислим на Хидроцентралу на Ђетињи, колико је у оно време данашња интелектуална елита боље размишљала и знала је да очува природну средину, а произведе довољно електричне енергије за град и околину. На тим примерима  треба да се надахњујемо и због тога је ово догађај од изузетног значаја и прилика да се захвалимо аутору и Народном музеју у Ужицу што су препознали важност таквог једног акта”.

У програму промоције, приређене у оквиру обележавања Дана града, учествовали су Дивна Марић, првакиња Народног позоришта у Ужицу и Ива Јараковић, ученица средње музичке школе “Војислав Лале Стефановић”. Књига је доступна за куповину у Народном музеју Ужице.