У Народном музеју отворена изложба фотографија "Британци и Други светски рат у Југославији“
30/09/2020

У Народном музеју отворена изложба фотографија “Британци и Други светски рат у Југославији“

Народни музеј Ужице у сарадњи са амбасадом Велике Британије у Србији приредио је изложбу „Британци и Други светски рат у Југославији“ која је оживела дела официра и војника британских Јединица за специјалне операције у Југославији С.О.Е-а и других британских војних мисија у Југославији, уз помоћ фотографија које су они фотографисали, као и извештаја које су писали.

Изложбу је отворила градоначелница Ужица Јелена Раковић Радивојевић, а отварању су уз поштовање свих мера за смањење ризика од ширења коронавируса, присуствовали представници амбасаде Велике Британије у Београду као и аутор пуковник Ник Илић, војни аташе у британској амбасади. Изложба садржи 140 фотографија, од којих је више од 90 први пут изложено. Велики број фотографија је из приватних колекција, али има и оних које се налазе у Империјалном ратном музеју и Државном архиву у Лондону, као и у Војном музеју у Београду.

Фотографије су дело припадника британских војних мисија, а ту су и њихови извештаји о ситуацији на овом делу фронта. Искористите прилику да се сретнете са неким мање познатим детаљима из давне прошлости, историје која нас је спајала и креирала будућност планете – рекла је између осталог градоначелница Јелена Раковић Радивојевић.

Директорка Славица Стефановић, изразила је задовољство што је Народни музеј Ужице после дужег времена коначно оживео изложбене активности којих није било због епидемиолошке ситуације, али и што је остварио значајну сарадњу са амбасадом Велике Британије изражавајући очекивања да ће она бити и даље развијана у наредном периоду. Изложба је посвећена јубилеју – 75. годишњици од завршетка Другог светског рата.

Она чува сећање на британско – југословенску, односно, српску сарадњу и деловање британских официра Јединица специјалних операција и војних мисија на простору Југославије до коначног ослобођења у борби против фашизма – истакла је Стефановић.

Пуковник Ник Илић, војни аташе у британској амбасади, аутор изложбе, рекао је између осталог, да је Југославија била симбол наде за Британију с обзиром да је одбила да се прикључи Тројном пакту, а град Ужице је, такође, био симбол слободе и отпора у борби против окупације. Ужице је било и место где је дошао у то време први британски официр капетан Бил Хадсон, да би наставио пут за Равну гору. Осим тога, у Ужице је прошле године дошла и госпођа Луиз Расел у потрази за новим информацијама о свом оцу, Вилијаму Раселу, који је, такође, био припадник британске војне мисије код Јосипа Броза Тита, касније и дипломата у Југославији. Том приликом донела је бројне фотографије свога оца и ратних догађаја у Југославији које никада пре нису биле објављене, а сада су део изложбе.

Ова изложба и наш долазак у овај град, показује да имамо много више заједничког него што мислимо- рекао је Ник Илић, захваливши се на драгоценој помоћи у припреми и реализацији изложбе коју је добио од Министарства одбране Републике Србије, Војске Србије, али и од колега из британске амбасаде у Београду. Како се наводи у каталогу, изложба је посвећена „жртвама српског народа, припадницима Јединица за специјалне операције и свима онима који су пружали подршку борби и отпору у Србији током рата до коначног ослобођења од тираније“. Британска амбасада у Београду захвалила је свима, избеглим ратним заробљеницима, припадницима Јединица за специјалне операције и Меклејновој војној мисији који су уступили своје приватне фотографије и колекције „како би подсетили на време када су се Срби и Британци борили за слободу заједно, раме уз раме, у најмрачнијем периоду 20. века.“

Изложба је отворена до 16. октобра, а заинтересовани је могу погледати уз поштовање мера заштите од ширења ковида 19.

Извор: infoera.rs/Град Ужице