У Мокрој Гори откривена спомен плоча др Лази Лазаревићу
14/11/2022

У Мокрој Гори откривена спомен плоча др Лази Лазаревићу

У комлексу железничке станице Мокра Гора откривена је спомен плоча др Лази Лазаревићу, лекару и књижевнику.

Иницијативу за подизање спомен плоче правнику, лекару и писцу др Лази Лазаревићу који је, иако је живео само 40 година, стигао да уради много тога и да задужи науку и књижевност, покренули су Удружење књижевника Србије, Удружење Ужичана у Београду, академик Владимир Јокановић и Народни музеј Ужице. Иницијативу је подржао и град Ужице, а према речима градоначелнице др Јелене Раковић Радивојевић обавеза је свих нас да такве људе памтимо и на њих подсећамо генерације које долазе.

“Веома се радујем што баш данас, на Враче, крсну славу многих српских породица и еснафа, а пре свега лекара,  на празник посвећен Светим Козми и Дамјану, откривамо спомен плочу др Лази Лазаревићу, једном од првих српских неуролога и психијатара. Чињеница да је др Лаза Лазаревић походио ове просторе и да је као студент медицине, у ратним околностима распоређен, условно речено, на своју прву службу на карантин и царинарницу Котроман, до скора је била позната само ужем кругу људи. Драго ми је да су своја сазнања поделили са нама и да смо у прилици да данас отријемо спомен обележје које ће нас подсећати на то да је један велики човек који је, између свега осталог,  извршио прву операцију катаракте у Србији.

Тешко да ће народ икада све вредно позлате позлатити, али нека нас ова спомен плоча сећа на његов боравак у Мокрој Гори и све оно чиме нас је задужио”, истакла је градоначелница Ужица.

др Владимир Јокановић хирург, вајар и песник, председник Уметничке секције Српског лекарског друштва- Друштва лекара Војводине и аутор откривене спомен плоче подсетио је на чињеницу да је др Лаза Лазаревић један од двојице српских медицинара чије се име спомиње у светској литератури.

“Тешко је гвоорити о човеку о коме никада ништа лоше није речено, кажу да је његова сахрана била највећа до тада одржана у Београду. Никада и нигде нисам прочитао ништа лоше о његовом раду, животу и књижевности. Даровао је себе народу, до подне би био краљев лекар а од подне лечио сиротињу по Београду. Био је Тургењев српске књижевности, отац реализма у Србији. На крају порука коју имамо овде има значење не ономе коме је подижемо, већ онима који је читају. Ако било ко после овога узме књигу Лазе Лазаревића мој и труд свих нас није био узалудан”.

Књижевник и новинар, дугогодишњи председник Удружења књижевника Србије Радомир Андрић изразио је захвалност иницијаторима и свима који су помогли да се постави спомен плоча у Мокрој Гори.

“Хвала вам што бринете о нашој културној баштини. Сигурно да је обележје чувеном књижевнику један од таквих примера, јер немамо много таквих, врхунских личности које могу да се сврстају у историју најразвијенијег српског друштва. Уосталом, обележавајући овим знаменом његово присуство у Мокрој Гори истовремено, макар симболично са угледницима Ужица и удружења Ужичана у Београду исказујемо захвалност свим лекарима и медицинарима који су се борили и даље се боре да нас заштите од опасне пандемије”.

Свечаном откривању спомен плоче др Лази Лазаревићу присуствовали су и представници предузећа “Инфраструктуре железнице Србије” а.д. , које је дало сагласност на постављање спомен плоче у комплексу железничке станице Мокра Гора као и представници музејско-туристичког комлекса “Шарганска осмица” који су обезбедили неопходну подршку за постављање плоче и организацију њеног откривања.