У марту почињу радови на санацији клизишта у Улици Светозара Марковића
28/01/2022

У марту почињу радови на санацији клизишта у Улици Светозара Марковића

Влада Републике Србије преко Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре обезбедила је неопходна средства у износу од 100 милиона динара за решавање вишегодишег проблема са клизиштем у Улици Светозара Марковића у насељу Коштица.

Према речима градоначелнице Ужица др Јелене Раковић Радивојевић покренуте су све неопходне процедуре како би се у наредних месец дана спровео тендерски поступак и како би се стекли сви услови да радови на санацији клизишта у Улици Светозара Маровића крену у марту месецу.

“Само клизиште је угрожавало, како стамбене објекте, тако и водоводну мрежу, трафо станицу и регионални пут Ужице-Бајина Башта, а са комплетном санацијом решиће се вишедеценијски проблем грађана овог дела насеља Коштице”- навела је градоначелница и подсетила да нас у овој години очекује почетак реализације великих, важних пројекта за наш град, попут обилазнице око Ужица, реконструкције Здравственог центра Ужице, изградња вртића на Царини, али и других, обимом мањих пројеката, али веома битних за грађане Ужица.

Никола Максимовић директор ЈП “Ужице развој” истакао је да је комплетна пројектно-техничка документација за извођење радова на санацији овог клизишта завршена.

“Очекујемо у наредних пар дана припрему тендерске документације и расписивање тендера. Радови су комплексни и захтевни у смислу саме технологије извођења. Радиће се на две локације, у Улици Светозара Марковића и у подножју. Предвиђено је да се уради преко 500м шипова, пречника једног метра, уз уградњу преко 100 тона арматуре и 500 м3 бетона неопходних за санацију клизишта и изградњу свих оних објеката који ће обезбедити да се осигура овај део насеља.”

Максимовић наводи да је у плану да се поред санације клизишта уради комплетно прикупљање кишних и процедних вода које се налазе на овом делу територије, као и асфалтирање овог дела улице и реконсктрукција дела присутних саобраћајница.

“Претходних година рађена су додатна геомеханичка и геотехничка истраживања, велики проблем су биле процедне воде које су се овде јавиле. У овом делу насеља имамо 4 до 5 кућа које су у близини клизишта што је узето у обзир у току израде пројектно техничке документације од стране представника Геолошког факултета. Од њих смо добили гаранције да ће након санације клизишта бити осигуран комплетан део становништа и куће које се ту налазе.”

Максимовић је навео да ће се санација клизишта радити упоредо на две локације, али у сегментима како би се обезбедила сигурност за становнике и објекте.