У Културном центру Севојно отворена изложба "Жена, женама"
09/03/2023

У Културном центру Севојно отворена изложба “Жена, женама”

У организацији Градског културног центра Ужице у Културном центру Севојно, поводом Међународног дана жена 8. марта отворена је изложба “Жена, женама”, ауторке Иване Самарџић. Постављање ове изложбе како најављују из ГКЦ-а део је активности на оживљавању овог простора у ком ће у наредном периоду бити много више културних и забавних садржаја.

Обративши се присутнима директор Градског културног центра Ужице Флип Баралић, истакао је да ће на иницијативу градоначелнице Ужица та установа у Културном центру Севојно раеализовати различите културне и забавне садржаје.

“Жеља нам је да овај прелепи простор оживимо и почињемо изложбом суграђанке Иване Самарџић, којој сликарство није примарна професија али поседује таленат који годинама развија и чије резултате данас можемо да видимо. Инспирација се осликала у различитим мотивима, поставка је подељена у неколико целина у којима су заступљени различити приступи од потрета до пејзаша, а све је плод рада и љубави према уметности”.

Уз честитке свим дамама поводом 8. марта председница Градске општине Севојно Мирјана Ђурић подсетила је на значај тог празника.

“Отварање ове изложбе има своју симболику, дешава се на 8. март, дан када треба да се сетимо храбрих жена које су се бориле за оно што данас имамо, право гласа, право да се боримо, право да бирамо мужа или партнера да поседујемо имовину. Жене у 19. веку нису имале ништа од овога, а за то се није борила само Клара Цеткин већ и наше српкиње попут Марије Маге Магазиновић и Надежде Петровић. Ово је свакако дан када свака жена треба да буде поносна што је јака и осећајна и не треба да одбијамо пажњу, цвеће и поклоне. Има једна прелепа реченица од Иве Андрића која каже “Жена стоји као капија на излазу и на улазу овог света”. Драге моје даме, мајке, супруге, сестре, желим вам свима срећан 8. март и као што сам и рекла хајде да се боримо за наша права али да притом не повредимо наше супруге, браћу колеге. Нашој суграђанки честитам на изузетним радовима и желим пуно успеха у раду и животу”.

Ауторка изложбе Ивана Самарџић захвалила се руководству Градске општине Севојно и Градском културном центру на прилици да организује своју прву изложбу и изразила наду да ће оправдати очекивања.