У Крчагову радови на изградњи кишне канализације и реконструкцији водовода
05/09/2019

У Крчагову радови на изградњи кишне канализације и реконструкцији водовода

У оквиру програма Подршка Европске уније развоју општина – ЕУ ПРО, Граду Ужицу је одобрено суфинансирање три пројекта: завршетак изградње кишне канализације у пословној зони Крчагово, израда Плана детаљне регулације Стари град и санација односно реконструкција дела зграде Народног позоришта Ужице.

Тренутно се изводе радови на изградњи кишне канализације и реконструкцији дела водоводне мреже у Карађорђевој улици, затим на изградњи кишне канализације у улицама Хероја Јерковића и Милоша Обреновића. Вредност радова пројекта изградње кишне канализације је око 69,5 милиона динара, од којих се око 50 милиона финансира из Програма, а остало је учешће Града, док ЈКП Водовод са 19,5 милиона динара у потпуности финансира реконструкцију водоводне мреже.

Радови у Карађорђевој улици

Директор Водовода Душко Љујић је истакао да је цевовод који се реконструише веома значајан у будућности јер омогућава снабдевање Крчагова и ниском зоном, с тим да би се вода препумпавала са резервоара Доварје на Капетановину, тако да у случају неких хаварија на високој зони из овог правца постоји могућност водоснабдевања Крчагова и болнице.

Директор ЈКП Водовод Душко Љујић

“Поред тога овај цевовод је веома значајан из разлога што можемо да активирамо резервоар Старо Доварје, које сад није у финкцији и већ 30 година се не користи и на њега можемо да допремимо гравитацијом воду са Живковића врела. Тако да у некој перспективи можемо да са неким мањим улагањима комплетно Крчагово снабдевамо изоловано са Живковића врела” навео је Љујић.

Ускоро се очекује асфалтирање прве деонице у дужини од 300м у Карађорђевој улици

“Овај цевовод нам је важан јер ће омогућити да приликом радова на реконструкцији високе зоне, у највеће градско насеље можемо да допремимо воду, а да реконструкција цевовода високе зоне не утиче на снабдевање. Имамо обећање Канцеларије за јавна улагања да ће уложити у инфраструктуру градског водовода негде око 2 милиона евра. Та средства смо планирали за магистрални цевовод у Градској општини Севојно, затим за деоницу од високе зоне резервоара Буар до резервоара Глуваћи, практично за најкритичније деонице. Такође ће се радити и комплетна реконструкција аутоматике и управљања водоводним системом, то ће нам омогућити много једноставније праћење система и управљањем”, наводи Љујић.

Никола Максимовић директор ЈП Ужице развој

Никола Максимовић директор ЈП Ужице развој је навео да ће у наведеним улицама бити постављено 2700 м кишне канализације, са преко 60 бубањ сливника и 70 решетки на саобраћајницама за прикупљање површинских вода.

“Како будемо завршавали поједине деонице кишне канализације тако ћемо исте асфалтирати у пуном профилу, а обзиром да је на тендеру посао изградње кишне канализације добио конзорцијум састављен од три фирме: Јединства, Стабил про и Домекстра то омогућава да се упоредо изводе радови у све три улице па очекујемо да посао буде ефикасније завршен”, навео је Максимовић и додао да ће, где то буде неопходно, бити замењени ивичњаци и подлога на саобраћајницама.