У Kраљеву потписани уговори за суфинансирање мера енергетске ефикасности
25/06/2021

У Kраљеву потписани уговори за суфинансирање мера енергетске ефикасности

У Краљеву су данас градоначелници и председници општина са министарком рударства и енергетике Зораном Михајловић потписали уговоре о суфинансирању програма енергетске санације стамбених зграда, породичних кућа и станова. У овом великом националном пројекту учествује и Град Ужице, а уговор је потписала градоначелница др Јелена Раковић Радивојевић.

“Већ шест година Град Ужице суфинансира мере енергетске ефикасности са два циља. Виши степен енергетске ефикасности индивидуалних објеката и смањење загађења ваздуха наши су приоритети. И резултати су видљиви, због чега из године у годину издвајамо све више новца за ове намене. У протеклих шест година издвојено је око 110 милиона динара, а само у овој години мере енергетске ефикасности подржане су са 55 милиона динара што ће бити довољно за око 1000 обејката. Драго нам је што је управо наш град препознат као пример добре праксе и изражавамо захвалност на средствима Министарства рударства и енергетике у износу од 9 милиона динара, јер ћемо са још девет колико је опредељено буџетом имати још 18 милиона динара у овој години за суфинансирање замене столарије, израде спољне изолације и набавке котлова на гас на породичним објектима и становима наших суграђана”, истакла је обраћајући се присутнима градоначелница Ужица.

По речима потпредседнице Владе и министарке Рударства и енергетике проф. др Зоране Михајловић ово је важан дан, јер почиње реализација националног пројекта смањења потрошње електричне и топлотне енергије односно повећања енергетске ефикасности на целој територији Србије.

“Ово је први јавни позив и пилот пројекат, али ови позиви који су данас потписани од севера до југа и од истока до запада представљају први корак ка томе да учинимо све да у наредних неколико година смањимо потрошњу енергије намајње за 30% до 40% , колико данас иначе трошимо и што је више него иједна земља у нашем окружењу. Ови пројекти треба да нам помогну да сваки грађанин у нашој земљи, свака кућа или стамбена заједница има могућност да замени своје прозоре, своју столарију да изолује своју кућу, зграду или да замени котлове неким бољим енергентом који је енергетски ефикаснији и пре свега енергентом који је еколошки прихватљивији било да је у питању пелет или гас”.

Министарка додаје да се за учешће у пројекту пријавило 87 општина и да је 67 испунило све критеријуме.

“Следећи кораци за које сматрам да су одговорни и важни јесу два јавна позива која треба да се распишу, њих расписују јединице локалних самоуправа. Први јавни позив који треба да се распише до 10. јула односи се ка компанијама које ће обављати ове послове замене столарије, изолације кућа или замене котлова. Тај јавни позив биће направљен од стране локалне самоуправе али ће имати обавезне делове на основу правилника који су добили од министарства. Наш интерес је да добијемо најбоље компаније које ће ценом, роком и квалитетом гарантовати да ће урадити свој посао. Након тога уследиће позиви ка грађанима и надамо се да ћемо прве уговоре имати почетком августа”.

Овом приликом најављена су и још два јавна позива до краја године. Први у септембру за соларне панеле за производњу електричне енергије, а други до краја године који ће се поново односити на замену столарије, израду фасаде и набавку котлова на гас и пелет.

Према неким проценама већ са предстојећом грејном сезоном биће видљиви позитивни ефекти, очекује се уштеда око 47 милиона киловат часова што је пропорционално раду три просечне градске топлане.