У Јокановића кући отворена изложба "У малом Цариграду"
07/10/2022

У Јокановића кући отворена изложба “У малом Цариграду”

У организацији Народног музеја Ужице и у оквиру обележавања Дана града у једном од ретких сачуваних здања оријентално-балканске културе, односно архитектуре 19. века, Јокановића кући, отворена је изложба “У малом Цариграду- османско наслеђе из збирке Народног музеја Ужице”.

Како је обраћајући се присутнима истакла директорка Народног музеја Ужице Славица Стефановић у оквиру ове изложбе, коју финансира Министарство културе и информисања, а чији су аутори Катарина Доганџић Мићуновић виши кустос, историчар уметности и Немања Обрадовић виши кустос, историчар презентовано је богатство фондова музеја.

“Пре свега то су историјске етнографске збирке, старе и ретке књиге које се односе на посебан сегмент Ужица, период Османске власти. Већина изложених предмета датира из периода од пре неколико векова,они имају статус културних добара и захтевају посебан третман и посебну врсту заштите. Ради се о културној баштини коју смо наследили и морамо је сачувати за будуће нараштаје. У том смислу морамо створити адекватне услове за музејске предмете и наше збирке. Зато сам и желела да ову прилику искористим и са вама поделим задовољство што смо потписали уговор са Министарством културе и информисања и градом Ужицем у вези вишегодишњег пројекта и предстојећих радова на музејском депоу”.

Изложбу је отворио заменик градоначелнице Ужица Драгољуб Стојадиновић. Према његовим речима, вишевековно отоманско присуство  у Ужицу је историјска чињеница са којом треба упознати нове генерације и дочарати им слику Малог Цариграда, који је Турцима било тешко напустити о чему сведочи позната песма “Ој Ужице мали Цариграде”.

“Крајем 16.века у Ужицу је по неким проценама живело од 3.500 до 5.000 људи , у 16 муслиманских махала и једном џемату, у овом случају хришћанској парохији. Пораст становништва условио је и привредни развој, првенствено занатства, а неки од експоната на овој изложби дочараће нам изузетну креативност људи који су на нашим просторима живели пре неколико векова. На раскршћу важних путева у прошлости Ужице је неминовно било изложено различитим културним утицајима што се и данас често осети у нашем говору  богатом  турцизмима који често немају адекватну замену у нашем језику. За сваку похвалу је ангажман Народног музеја у Ужицу да нам представи османско наслеђе из збирки ове културне установе и дочара нам прошлост нашег града и кроз имена и ликове људи који су и те како утицали на историју Ужица”.

Изложбу “У малом Цариграду” Ужичани могу погледати наредних дана у Јокановића кући.