У ЈКП "Дубоко" гради се један од осам регионалних рециклажних центара
17/12/2021

У ЈКП “Дубоко” гради се један од осам регионалних рециклажних центара

Градоначелница Ужица др Јелена Раковић Радивојевић присуствовала је потписивању уговора о реализацији пројекта изградње регионалних центара за управљање отпадом. Предвиђена је изградња укупно осам модерних регионалних рециклажних центара а у првој фази градиће се четири и то у Ужицу, Ваљеву, Новој Вароши и Сомбору.

Извор: Фото Тањуг/Страхиња Аћимовић

Уговоре о реализацији пројекта, министарка заштите животне средине Ирена Вујовић је потписала са регионалним директором за западни Балкан Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) Матеом Коланђелијем, и представницима јавно комуналних предузећа која ће управљати регионалним центрима. Регионалним ценртром у Ужицу управљаће ЈКП “Дубоко.

Претходно је са Министарством финансија потписан и уговор о кредиту са директором Француске агенције за развој (АФД) за Европу, Блиски исток и Азију Филипом Орлианжом и директором ЕБРД Матеом Коланђелијем.

ЕБРД и АФД заједнички улажу 150 милиона евра у изградњу зелене инфраструктуре за управљање отпадом у Србији, односно по 75 милиона.

По речима министарке Вујовић почетком наредне године очекује се тендер за  извођача радова за прва четири регионална центра међу којима је и ужички.

“Србија је посвећена решавању питања управљања отпадом и циљевима Зелене агенде, а отварање Поглавља 27 је додатни подстицај да још брже радимо, јер су бенефити оваквих пројеката вишеструки”, рекла је Вујовић.