У фокусу Европске недеље мобилности и безбедност деце у саобраћају
21/09/2023

У фокусу Европске недеље мобилности и безбедност деце у саобраћају

У оквиру пројекта “Успостављање услова за квалитетно и приступачно предшколско образовање у руралном подручју села Каран”, кроз ЕУ ПРО плус програм и у оквиру обележавања Европске недеље мобилности у дворишту вртића Каран организован је догађај “Едукација деце у вези са безбедним учешћем у саобраћају са циљем остваривања националног циља – ВИЗИЈА 0 – без погинуле и повређене деце у саобраћају”.

Ово је заједничка активност Агенције за безбедност саобраћаја, Савета за безбедност саобраћаја града Ужица, удружења “Родитељ” и Техничке школе “Радоје Љубичић”. Према речима из удружења “Родитељ”, циљ ове активности је створити прдуслове за безбедно учешће деце у саобраћају.

“Овде ће се ускоро отворити вртић и циљ нам је да прилагодимо инфраструктуру, како би нам деца безбедно стигла и безбедно се вратила кући. шаљемо поруку родитељима да је њихова велика улога да децу припреме, а ми ћемо дати свој допринос и на овај начин. Желимо да их проведемо кроз полигон да безбедно прелазе улицу, која никако није место где се може вежбати”.

И припадници Министарства унутрашњих послова у Ужицу, у циљу промоције пројекта “Заједно и безбедно кроз детињство”, на Градском тргу у Ужицу организовли су дружење са ученицима основних школа којима се кроз едукативне радионице приближили рад полиције и указали на основе безбедног понашања. Њима су се придружили чланови савета за саобраћај града Ужица, удружења “Родитељ” и ТШ “Радоје Љубичић”.

Европска недеља мобилности завршава се сутра. Традиционално, последњег дана обележавања представници градског руководства на посао ће уместо аутомобилима доћи пешке.